Προετοιμασίες επαναλειτουργίας της Χαλυβουργίας Ελλάδος

Προετοιμασίες επαναλειτουργίας της Χαλυβουργίας Ελλάδος

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανότατα να χρειασθεί ολόκληρο τον Αύγουστο να συνεχισθούν οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης, ώστε το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος να τεθεί σε λειτουργία τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της διοίκησης στην «Κ», «έπειτα από εννέα μήνες αποκλεισμού του εργοστασίου, έχουν προκληθεί ζημιές στις εγκαταστάσεις, αλλά το βασικό είναι ότι δεν μπορεί να επανέλθει μια μονάδα χάλυβα σε λειτουργία μέσα σε λίγες ημέρες εάν δεν εξασφαλισθούν οι συνθήκες ασφάλειας για τους εργαζομένους και δεν συντηρηθούν τα μηχανήματα προκειμένου να επαναλειτουργήσει η μονάδα». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια, που λειτουργούσε κανονικά η μονάδα, κάθε Αύγουστο πραγματοποιούνταν η ετήσια συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Στο μεταξύ, νέα ένταση δημιουργήθηκε χθες στις 6.30 το πρωί στην πύλη της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι οι οποίοι πήγαν για να δουλέψουν, όπως συμφωνήθηκε την Παρασκευή στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αρνήθηκαν να εισέλθουν καθώς στο σημείο βρίσκονταν αστυνομικές και ειδικές δυνάμεις που ζητούσαν να μπαίνουν ένας ένας, προκειμένου να γίνεται έλεγχος των στοιχείων τους. Οι εργαζόμενοι επικοινώνησαν με τους υπουργούς Ν. Δένδια και Αντ. Ρουπακιώτη και ζήτησαν να τηρηθεί η συμφωνία, να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και να μην υπογράφουν κατά την είσοδό τους στη Χαλυβουργία. Από την πλευρά της διοίκησης τονίσθηκε ότι η χθεσινή ένταση δημιουργήθηκε όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στο εργοστάσιο και όσοι εργαζόμενοι είχαν ήδη απολυθεί. Τελικά, λίγο μετά τις 9.30 το πρωί, η ένταση εκτονώθηκε και οι εργαζόμενοι προσήλθαν στην εργασία τους, ενώ αποχώρησαν και οι αστυνομικές δυνάμεις.

Μετά τη συνάντηση της Παρασκευής με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι εργαζόμενοι το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποίησαν γενική συνέλευση στο εργατικό κέντρο Ασπροπύργου, όπου με ψήφους 115 υπέρ, 14 κατά και 29 λευκά αποφασίσθηκε η πλήρης επαναλειτουργία του εργοστασίου, θέτοντας ως μόνο όρο την αποχώρηση της αστυνομίας από την είσοδο του εργοστασίου.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των εργαζομένων, δηλώνοντας ότι «μέσα στη χειρότερη μορφή οικονομικής κρίσης που γνώρισε η χώρα, με θύματα εργαζομένους και επιχειρήσεις, η εργασιακή ειρήνη αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για να διασφαλιστούν περισσότερες θέσεις εργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή