Επιπλέον χρηματοδότηση 7 δισ. το 2012 «βλέπει» για την Ελλάδα η S&P

Επιπλέον χρηματοδότηση 7 δισ. το 2012 «βλέπει» για την Ελλάδα η S&P

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρνητική, από σταθερή, υποβάθμισε χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s την προοπτική αξιολόγησης του ελληνικού χρέους, επικαλούμενος αυξημένη πιθανότητα η Ελλάδα να μη λάβει την επόμενη δόση του δανείου από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ουσιαστικά η S&P προειδοποιεί για αυξημένες πιθανότητες η Ελλάδα να χρεοκοπήσει τους επόμενους μήνες αν δεν λάβει νέα βοήθεια από την Ευρωζώνη ή αν η ελληνική κυβέρνηση δεν περάσει την αξιολόγηση της τρόικας. Την ίδια στιγμή ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα υπερβεί το 170% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013, γεγονός που το καθιστά μη βιώσιμο χωρίς «επιπλέον σημαντική ελάφρυνση του χρέους».

Υφεση

Αιτιολογώντας την απόφαση να υποβαθμίσει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας η S&P προβλέπει πολύ μεγαλύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2012-2013 απ’ ό,τι επισήμως η τρόικα και σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου. Η ύφεση για εφέτος και το 2013 θα ανέλθει σωρευτικά στο 10%-11% του ΑΕΠ, εκτιμάει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, ενώ η τρόικα στην τελευταία πρόβλεψή της έκανε λόγο για ύφεση 4%-5%. Σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου η S&P καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 7 δισ. ευρώ από την τρόικα για το 2012. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται δημοσιονομική αστοχία ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ και η υποχρέωση, βάσει Μνημονίου, για μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου κατά 4 δισ. Επιπλέον, ο οίκος θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει τα νέα μέτρα λιτότητας που είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. «Αναθεωρούμε τις προοπτικές για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε αρνητικές, αποτυπώνοντας την πιθανότητα μιας υποβάθμισης στην περίπτωση που η Ελλάδα αποτύχει να διασφαλίσει την επόμενη δόση από το πρόγραμμα διάσωσης».

Ειδικότερα, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την επόμενη δόση από την τρόικα, το γεγονός «θα συνιστά διακοπή της χρηματοδότησης προς την ελληνική κυβέρνηση και, μέσω του Ευρωσυστήματος, προς τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που κατά τη γνώμη μας αυξάνει την πιθανότητα μιας εγχώριας κρίσης πληρωμών, δυνητικά σπρώχνοντας την Ελλάδα εκτός του Ευρωσυστήματος. Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγήσει σε νέα κρατική χρεοκοπία όσον αφορά το υπολειπόμενο ιδιωτικό χρέος», αναφέρεται στην έκθεση αιτιολόγησης της S&Ρ.

Οσον αφορά την επιδείνωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ ο οίκος αξιολόγησης εκτιμάει ότι χωρίς «επιπλέον σημαντική ελάφρυνση του χρέους», αυτό θα υπερβεί το 170% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2013. Καθώς το ελληνικό ΑΕΠ θα μειώνεται εξαιτίας της διαδικασίας αποπληθωρισμού που έχει στόχο να καταστήσει ανταγωνιστικότερη την ελληνική οικονομία, «το μέγεθος του χρέους φαντάζει μη βιώσιμο», αναφέρει η S&Ρ.

Μέτρα

Στην ουσία η S&P προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση ότι αν δεν προσδιορίσει τα μέτρα λιτότητας ύψους 11,6 δισ. για το 2013-2014 και δεν εφαρμόσει τα μέτρα ύψους 3 δισ. που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου, τότε είναι πολύ πιθανό να διακοπεί το ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που θα οδηγήσει σε εσωτερική χρεοκοπία και πιθανώς σε έξοδο από το ευρώ. Προειδοποιεί όμως και την Ευρωζώνη ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο χωρίς νέα σημαντική αναδιάρθρωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή