Απομακρύνονται διοικητές ΔΕΚΟ που δεν μείωσαν μισθούς

Απομακρύνονται διοικητές ΔΕΚΟ που δεν μείωσαν μισθούς

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Λάρκο Α.Ε., Αναστασίου Μπαράκου, ζήτησε και έλαβε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Αφορμή για την παραίτηση του κ. Μπαράκου ήταν η μη συμμόρφωσή του με την κείμενη νομοθεσία σε ό,τι αφορά την περικοπή του λειτουργικού κόστους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. «Δεν εφάρμοσε τις διατάξεις των νόμων, που προβλέπουν μείωση των αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από τον χρόνο έναρξης ισχύος τους», ανέφερε χθες η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν χθες ότι υπάρχουν και άλλες κρατικές επιχειρήσεις στις οποίες δεν έχει εφαρμοστεί η ίδια νομοθεσία, η οποία προβλέπει μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων 35% μέσα σε μία διετία. «Το υπουργείο (Οικονομικών) θα εξετάσει όλες τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ που δεν συμμορφώθηκαν με τη σχετική νομοθεσία και θα πράξει αναλόγως», ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αντανακλώντας την πρόθεση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά για συρρίκνωση του μισθοδοτικού κόστους στις ΔΕΚΟ, βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Μπαράκος όχι μόνο δεν εφάρμοσε τις μειώσεις στη Λάρκο, αλλά προχώρησε στη διανομή πριμ στους εργαζομένους ως επιβράβευση της αυξημένης παραγωγικότητάς τους. Τέλος, φέρεται ότι ο κ. Μπαράκος, παρόλο που του είχε διαμηνυθεί η αντικατάστασή του, ο ίδιος προχώρησε τις τελευταίες ημέρες σε κρίσεις και προαγωγές προσωπικού.

Ο κ. Μπαράκος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τον βασικό μέτοχο. Μάλιστα, το φθινόπωρο του 2011 είχε ανακοινώσει εκτάκτως και χωρίς να υπάρχει καμία νομική υποχρέωση αποτελέσματα εννεαμήνου, κάνοντας λόγο για θεαματική αύξηση στην κερδοφορία της επιχείρησης. Η ανακοίνωση αυτή, που έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, προκάλεσε την εμφάνιση του εκκαθαριστή της παλιάς Λάρκο, ο οποίος ζήτησε οποιοδήποτε πλεόνασμα προέκυψε να διατεθεί υπέρ των μετόχων της παλαιάς Λαρκο.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ στις οποίες υπάρχουν προβλήματα «συμμόρφωσης», είτε με τις ισχύουσες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης είτε με τη νομοθεσία. Περίπου αντίστοιχη περίπτωση είναι αυτή του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, κ. Ν. Μπάρδη, ο οποίος πρόσφατα, αν και συμφώνησε σε μειώσεις μισθών κατά 35%, εν τούτοις, στην Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δεσμεύθηκε να μην κάνει απολύσεις και σε επαναφορά των μισθολογίων στο τέλος του 2015 σ’ εκείνα του 2009. Για τον λόγο αυτό, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, βασικός μέτοχος της ΕΥΔΑΠ, ζήτησε τη σύγκληση Γ.Σ. των μετόχων με βασικό θέμα την αλλαγή διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή