Βελτιώθηκε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής

Βελτιώθηκε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελαφρά βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο του 2012, καθώς αυξήθηκε σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 κατά 0,3%, έναντι μείωσης 13,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.

Η μεταβολή αυτή οφείλεται στις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές:

-Στην αύξηση του δείκτη παραγωγής ορυχείων-λατομείων κατά 18,9%, λόγω κυρίως της αύξησης του δείκτη στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη (18,9%) και άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου (35,7%).

•Στη μείωση του δείκτη παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 4,3%. Ειδικότερα στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μειώσεις των δεικτών στους τομείς των κλωστοϋφαντουργικών υλών (21,3%), των δερμάτων-ειδών υπόδησης (58,4%), εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων (24,7%), βασικών μετάλλων (13,8%) και επίπλων (32,5%).

-Στην αύξηση του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμού κατά 10,9%.

-Στην αύξηση του δείκτη παροχής νερού κατά 3,9%.

Σε επίπεδο εξαμήνου, πάντως, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής εξακολουθεί να μειώνεται καθώς την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2012 υποχώρησε κατά 4,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2011. Αλλωστε, στη συντριπτική πλειονότητα των επιμέρους τομέων μεταποιητικής δραστηριότητας παρατηρείται σημαντική υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής. Η μεταβολή αυτή οφείλεται, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές:

-Στην αύξηση του δείκτη παραγωγής ορυχείων-λατομείων κατά 1,8%.

-Στη μείωση του δείκτη παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 6,4%.

-Στη μείωση του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμού κατά 2,5%.

-Στην αύξηση του δείκτη παροχής νερού κατά 1,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή