ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο φως δύο υποθέσεις λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων

Στην εξιχνίαση δύο σοβαρών υποθέσεων λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων προχώρησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής.

Συγκεκριμένα, ύστερα από πολύμηνη έρευνα διαπιστώθηκε ότι στην πρώτη υπόθεση τέσσερις Ελληνες υπήκοοι οι οποίοι και κατηγορούνται, είχαν συστήσει εταιρεία και είχαν λάβει έγκριση για τη σύσταση φορολογικής αποθήκης στην περιοχή των Μεγάρων, όπου με τη διαδικασία της εισαγωγής με το καθεστώς της αποταμίευσης είχαν εισαγάγει 16 εμπορευματοκιβώτια με καπνικά προϊόντα, οι δασμοί και φόροι των οποίων ανέρχονται στο ποσό των 31 εκατ. ευρώ.

Οπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, όλο το περιεχόμενο των καπνικών (193.120.000 τεμάχια τσιγάρα) αποτέλεσε προϊόν λαθρεμπορίου τμηματικά προς χώρες της Ε.Ε., ενώ για να καλύψουν τις παράνομες πράξεις τους οι υπεύθυνοι της εταιρείας εμφάνισαν εικονικές εξαγωγές των καπνικών με πλοίο από το λιμάνι της Ελευσίνας.

Από την έρευνα του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο πλοίο ουδέποτε φόρτωσε τα εμπορευματοκιβώτια με τα τσιγάρα, ενώ το φορτίο του πλοίου ήταν ανεμογεννήτριες και ο πραγματικός προορισμός η Τουρκία και όχι η Συρία, όπως ανέφεραν στις εικονικές εξαγωγές. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι εμφάνισαν φορτηγά αυτοκίνητα για τη μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων από τη φορολογική αποθήκη έως το πλοίο, τα οποία ουδέποτε πραγματοποίησαν τέτοια μεταφορά.

Στη δεύτερη υπόθεση, στην οποία κατηγορούνται δύο Κύπριοι υπήκοοι, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής σε συνεργασία με το Ε΄ Τελωνείο Πειραιά, κατέσχεσε 21 εμπορευματοκιβώτια με καπνικά (223.990.000 τεμάχια τσιγάρα), τα οποία προορίζονταν για φορολογική αποθήκη, συσταθείσα από Κύπριο υπήκοο στην περιοχή του Ασπροπύργου Αττικής. Οι μάρκες των τσιγάρων από τα 18 εμπορευματοκιβώτια κυκλοφορούν χωρίς πιστοποίηση στις χώρες της Ε.Ε. και μόνο στην παράνομη αγορά.

Οπως διαπιστώθηκε, ο Κύπριος επιχειρηματίας είχε καταβάλει ελάχιστη εγγύηση 50.000 ευρώ και είχε σκοπό να παραλάβει την ποσότητα των καπνικών, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 35.800.000 ευρώ, δήλωσε δε ψευδή διεύθυνση κατοικίας και δεν είχε υποβάλει ποτέ φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα.