Μειώσεις στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών

Μειώσεις στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναστολή χορήγησης αδειών για νέα φωτοβολταϊκά, εξαιρουμένων αυτών στις στέγες και όσων έχουν ενταχθεί ήδη στο fast track, στη μείωση των εγγυημένων τιμών για το ρεύμα που παράγεται από τις νεοεισερχόμενες εγκαταστάσεις τόσο φωτοβολταϊκών πάρκων όσο και των φωτοβολταϊκών στις στέγες, καθώς και στη διάθεση του 25% του τέλους της ΕΡΤ για τον λογαριασμό ΑΠΕ, προχώρησε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Μάλιστα, η μείωση των εγγυημένων τιμών είναι μεγαλύτερη και από αυτή που είχε προταθεί από τη ΡΑΕ. Πρόκειται για την πρώτη δέσμη μέτρων που αφορά τις ΑΠΕ και ειδικότερα τα φωτοβολταϊκά, ενώ η δεύτερη δέσμη αναμένεται στα τέλη Αυγούστου και θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο ή προεδρικό διάταγμα.

Ειδικότερα, οι αποφάσεις αφορούν τα εξής:

1) Αναστέλλεται προσωρινά η εξέταση νέων αιτημάτων για χορήγηση άδειας παραγωγής από φωτοβολταϊκά και για έκδοση προσφοράς σύνδεσης, καθώς και τα αντίστοιχα αιτήματα που εκκρεμούν.

2) Οι εγγυημένες τιμές αναπροσαρμόζονται ως εξής:

α. Για έργα ίσα ή κάτω των 100 kW η τιμή μειώνεται από 305,6 ευρώ η μεγαβατώρα στα 225 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή μείωση 25,8%.

β. Για έργα άνω των 100 kW η τιμή μειώνεται από 271,64 ευρώ η μεγαβατώρα στα 180 ευρώ η μεγαβατώρα, μείωση κατά 33,73%.

γ. Για τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, η τιμή από 470,25 ευρώ η μεγαβατώρα μειώνεται στα 250 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή μείωση 46,8%.

3) Το ποσοστό της εισφοράς υπέρ της ΕΡΤ που θα ενταχθεί στον λογαριασμό για τις ΑΠΕ καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση στο 25%. Το ποσοστό αυτό θα επανακαθορίζεται ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή