Fitch: Περαιτέρω πτώση 17% στις τιμές ακινήτων στην Ελλάδα

Fitch: Περαιτέρω πτώση 17% στις τιμές ακινήτων στην Ελλάδα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω κάμψη κατά 17% την επόμενη διετία, προβλέπει για τις τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης οι τιμές των ακινήτων ήδη έχουν μειωθεί σε ποσοστό 20%.

Η πρόβλεψη της Fitch βασίζεται στην παραδοχή ότι τόσο η ένταση της οικονομικής ύφεσης, όσο και η ανεργία και το πρόγραμμα λιτότητας θα περιοριστούν το 2014. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται η πτώση των τιμών να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Η Fitch εκτιμά ότι η ύφεση θα εμφανίσει τα πρώτα σημάδια ελάφρυνσης από το 2013, μετά τη φετινή πτώση του ΑΕΠ κατά 5%. Επιπλέον, η ανεργία θα κορυφωθεί το 2013, αγγίζοντας το 20% (όσο και φέτος δηλαδή), προτού μειωθεί ελαφρώς σε 18% το 2014. Υπενθυμίζεται ότι το 2011 η ανεργία «έκλεισε» στο 17,3% και τον Μάιο του 2012 ξεπέρασε το 23%. Η ρευστή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καθιστά δύσκολη κάθε πρόβλεψη σχετικά με την πορεία της αγοράς κατοικίας. Η Fitch αναφέρει ότι ο ρυθμός πτώσης των τιμών θα επιταχυνθεί σημαντικά, σε περίπτωση που η Ελλάδα εξέλθει της Ευρωζώνης, οδηγώντας επί της ουσίας την αγορά ακινήτων σε ελεύθερη πτώση, με απρόβλεπτη πορεία, τόσο όσον αφορά το μέγεθος, όσο και τη χρονική διάρκεια της μείωσης των τιμών. Επιπλέον, θεωρεί ότι η σημερινή αναστολή πλειστηριασμών που ισχύει για οφειλέτες των οποίων η κατοικία είναι αξίας έως 300.000 ευρώ, θα παραταθεί τουλάχιστον κατά έναν ακόμα χρόνο, δηλαδή έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2013.

Πάντως, από τον Ιούνιο του 2008, όταν οι τιμές των κατοικιών βρέθηκαν στο απόγειό τους και μέχρι σήμερα, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 20% στην Αθήνα, κατά 25,7% στη Θεσσαλονίκη και κατά 17,8% στις υπόλοιπες πόλεις. Στο πρώτο τρίμηνο του 2012, οι τιμές στην Αθήνα μειώθηκαν κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και κατά 2,4% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, η μείωση ήταν της τάξεως του 10,1% σε ετήσια βάση και της τάξεως του 2,8% σε επίπεδο τριμήνου. Στις υπόλοιπες πόλεις, οι τιμές υποχώρησαν κατά 8,8% σε ετήσια βάση και κατά 4% στο τρίμηνο, δείγμα της επιτάχυνσης της μείωσης από τις αρχές του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή