Επενδυτικό ταμείο και έκδοση ομολόγων

Επενδυτικό ταμείο και έκδοση ομολόγων

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημόσια Πολιτική και Ρύθμιση στις υποδομές: Οι επενδύσεις σε υφιστάμενες υποδομές ανέρχονται σε περίπου 55 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, υποδομές και ακίνητα αξίας 20 δισ. ευρώ αποτελούν μέρος του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων. Στις παρούσες συνθήκες η εξωτερική χρηματοδότηση αυτών των έργων είναι απίθανη εκτός και αν υπάρξουν ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θ’ αφορά σε όλες τις χώρες που βρίσκονται υπό πιστωτική ασφυξία και ειδικοί όροι χρηματοδότησης. Αυτοί θ’ αφορούν:

α) τη δημιουργία ενός Επενδυτικού Ταμείου χρηματοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Ενωση με κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία, το οποίο θα αντλήσει κεφάλαια από κρατικά funds (περίπου 10 δισ. ευρώ) και

β) την έκδοση Ομολόγων για Υποδομές (περίπου 15 δισ. ευρώ) που θα εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα οποία θα εκδοθούν από τους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές και θα πωληθούν στις αγορές. «Μόνον με την υποστήριξη της Ε.Ε. στην αναζήτηση νέων κεφαλαίων μπορεί η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Ενωσης να επιτύχουν την ανάπτυξη», αναφέρεται στο σχέδιο στρατηγικής. Προφανώς, για την αξιοποίηση των υποδομών από ιδιώτες θα πρέπει να συσταθούν οι κατάλληλες ρυθμιστικές αρχές που θα επιβλέπουν τη λειτουργία των αγορών (π.χ. λιμάνια, ύδατα κ.λπ.).

Ελληνικές Υποδομές: Προτείνεται η δημιουργία εταιρείας που θα αξιοποιήσει όλα τα δικαιώματα χρήσης και αξιοποίησης των υποδομών. Τα έσοδα από τις συμβάσεις παραχώρησης μπορούν να τιτλοποιηθούν ή ν’ αποτελέσουν τα κεφάλαια για τη δημιουργία μιας εταιρείας αντίστοιχης μ’ εκείνη της ελληνικής γης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή