Αντληση 5 δισ. μέσω εντόκων για κάλυψη υποχρεώσεων

Αντληση 5 δισ. μέσω εντόκων για κάλυψη υποχρεώσεων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 5 δισ. ευρώ θα αντλήσει αυτή την εβδομάδα το Δημόσιο, για να καλύψει τόσο τις υποχρεώσεις σε λήξεις εντόκων και ομολόγων, όσο και εκείνες προς το εσωτερικό, μέσω της δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων που πραγματοποιείται σήμερα.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών δανείστηκε 1 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο ανεβάζει τα δάνεια του Αυγούστου στα 6 δισ. ευρώ. Την ερχόμενη Παρασκευή, το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει 1,3 δισ. ευρώ σε λήξεις εντόκων γραμματίων, ενώ στις 20 του μήνα (την επόμενη Δευτέρα) θα πρέπει να καταβληθούν 3,8 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν και οι τόκοι τους.

Συνολικά, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους της τον Αύγουστο ανέρχονται σε 5,1 δισ. ευρώ. Ετσι, από τα 6 δισ. ευρώ που θα δανειστεί, θα απομείνουν και 900 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών στο εσωτερικό. Με τον τρόπο αυτό, το οικονομικό επιτελείο εξασφαλίζει τη ρευστότητα του κράτους και τον Σεπτέμβριο, αναμένοντας τη θετική έγκριση της τρόικας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Βέβαια, η τακτική αυτή έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το τι είχε προγραμματιστεί να γίνει. Βάσει της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και τρόικας τον περασμένο Μάρτιο, το 2012 το Δημόσιο θα έπρεπε να αποπληρώσει στις ελληνικές τράπεζες (που αγοράζουν τα έντοκα γραμμάτια) το ποσό των 6 δισ. ευρώ για να τις ξεχρεώσει για ένα μέρος των εντόκων που έχουν καλύψει.

Αντ’ αυτού, όμως, το Δημόσιο αναγκάζεται να καταφύγει και πάλι στη μέθοδο των εντόκων γραμματίων και να επιβαρύνει το πρόγραμμα εκδόσεων με 4 δισ. ευρώ αντί να το ελαφρύνει κατά 6 δισ. ευρώ. Αυτό συμβαίνει λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του Μνημονίου, που έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης ύψους 31 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων δημιουργούν πρόβλημα για τη συνέχεια. Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει τα κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης ώστε να μπορέσει μετά από τρεις μήνες να αποπληρώσει τα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει σήμερα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να συνεχίσει να δημοπρατεί ίδιου μεγέθους έντοκα γραμμάτια για να αναχρηματοδοτεί αυτά που λήγουν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η σημερινή έκδοση είναι τέτοιου μεγέθους καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε το «πράσινο φως». Οι ελληνικές τράπεζες που καλύπτουν τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, αντλούν τα κεφάλαια από την ΕΚΤ και από την Τράπεζα της Ελλάδος (μέσω του συστήματος ELA). Ετσι, εάν δεν υπήρχε το «ΟΚ» από την κεντρική τράπεζα, τότε οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τη σημερινή δημοπρασία και να παράσχουν ρευστό στο κράτος.

Επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες για το Δημόσιο είναι η 7η Σεπτεμβρίου και η 21η του ίδιου μήνα. Τότε λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ και 1,6 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Με τα σημερινά δεδομένα, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην έκδοση νέων εντόκων γραμματίων για την αναχρηματοδότηση των εντόκων αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή