Οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων που αυξάνουν ή διατηρούν τις θέσεις απασχόλησης, άμεσο συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου με τις οφειλές των επιχειρήσεων, απαλλαγή φορολόγησης μέρους των κερδών των επιχειρήσεων όταν αυτές προχωρούν σε επενδύσεις, είναι μερικές από τις 25 συνολικά προτάσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) εν όψει της κατάρτισης νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Μάλιστα, αναλυτικό υπόμνημα με τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της συνομοσπονδίας την Παρασκευή κατά τη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη. Οι κυριότερες είναι οι ακόλουθες:

1) Μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων υπό προϋποθέσεις που διατήρησαν ή αύξησαν τις θέσεις εργασίας. Επιπλέον, προτείνεται απαλλαγή φορολόγησης μέρους των κερδών σε ποσοστό 40% για επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 2 εκατ. ευρώ, όταν τα κέρδη αυτά χρησιμοποιούνται για αγορά μηχανολογικού/τεχνολογικού εξοπλισμού. Ακόμη, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει δραστική μείωση της φορολογίας που αφορά στη μεταβίβαση επιχειρήσεων σε τρίτους, υπαλλήλους και σε συγγενείς.

2) Σε περίπτωση συναλλαγής με πίστωση, υποχρέωση του αγοραστή να καταβάλλει τουλάχιστον τον ΦΠΑ στον πωλητή εντός ενός μηνός από την έκδοση του τιμολογίου, επί ποινή μη αναγνώρισης του παραστατικού.

3) Σταδιακή μείωση του ορίου μεταχρονολόγησης των επιταγών.

4) Αμεσος συμψηφισμός επιστροφών ΦΠΑ με οφειλές των επιχειρήσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

5) Θέσπιση συγκεκριμένου ορίου «φορολογικής μνήμης» στην τριετία, έτσι ώστε να μην υπάρχει «ομηρία» των επιχειρήσεων από τη συσσώρευση ανέλεγκτων χρήσεων.

6) Δημιουργία ειδικού λογαριασμού αποθεματικού για το ασφαλιστικό σύστημα, στον οποίο θα εισφέρεται ένα τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας και ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

7) Εξορθολογισμός των ποινών και προστίμων μέσω της θέσπισης ορίου με βάση τον τζίρο. Προτείνεται το ύψος των προστίμων που μπορεί να επιβληθούν σε μια επιχείρηση μέσα σε ένα έτος να μην ξεπερνούν το 15% των ακαθάριστων εσόδων της, με εξαίρεση τις περιπτώσεις έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

8) Μείωση της προκαταβολής από το 50% που είναι σήμερα στο 10%, σε περίπτωση προσφυγής των φορολογουμένων στη δικαιοσύνη.

9) Περιορισμός του επιτοκίου προσαυξήσεων σε επίπεδα ίσα με το επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή