Εταιρεία συμμετοχών για τις υποδομές

Εταιρεία συμμετοχών για τις υποδομές

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών από ιδιώτες, ετοιμάζεται η δημιουργία εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα εκχωρηθούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των προς αποκρατικοποίηση υποδομών της χώρας. Η εταιρεία θα ονομάζεται Ελληνικές Υποδομές και ουσιαστική επιδίωξη θα είναι η δημιουργία εσόδων σε πρώιμο στάδιο για το ελληνικό Δημόσιο.

Παράλληλα αναμένεται να πετύχει καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών, αφού στους επιμέρους στόχους είναι η ομαδοποίηση εκείνων των περιουσιακών στοιχείων που ενδιαφέρουν τους παραχωρησιούχους επενδυτές. Για παράδειγμα, η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ θα μπορούσε να συνδυαστεί με εκείνη του Θριάσιου Πεδίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ενδιαφέρον ενός επενδυτή (π.χ. των Κινέζων που ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον) ενδεχομένως να μεγιστοποιείται, με την αξιοποίηση συνδυαστικών μεθόδων μεταφοράς και δημιουργίας λογιστικών κέντρων.

Το σχέδιο δημιουργίας της νέας εταιρείας βρίσκεται ακόμη σε πρωτόλεια φάση καθώς υπάρχουν διαφορετικά προτεινόμενα μοντέλα ανάπτυξης αυτού του είδους των συνδυασμένων αποκρατικοποιήσεων. Κάποιοι αναφέρονται σε πολλαπλές εκχωρήσεις δικαιωμάτων εκμετάλλευσης υποδομών και κάποιοι άλλοι στο μοντέλο δημιουργίας εταιρειών ειδικού σκοπού, που θα έχουν στη διάθεσή τους συγκεκριμένα περιουσιακά δικαιώματα και οι οποίες στη συνέχεια θα ιδιωτικοποιούνται.

Οπως και να έχει η κατάσταση, η δημιουργία της εταιρείας Ελληνικές Υποδομές φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην κυβέρνηση, επιζητώντας τη μεγιστοποίηση των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι η δημιουργία αυτής της εταιρείας μπορεί να φέρει πιο μπροστά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, είτε μέσω μιας τιτλοποίησης των δικαιωμάτων αυτών είτε μέσω μετοχοποιήσεων της ίδιας της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή