Τα «αγκάθια» για την επανεκκίνηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων

Τα «αγκάθια» για την επανεκκίνηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται η κυβέρνηση και η νέα διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου να επανεκκινήσουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση «φορτώνει» το Ταμείο με νέα περιουσιακά στοιχεία και από την άλλη επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να ορίσει τους νέους επικεφαλής του.

Ωστόσο, ακόμη και ο ορισμός τους δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η νέα διοίκηση αναμένεται να «περάσει» από τη ειδική Επιτροπή της Βουλής στις 20 Αυγούστου. Είναι όμως ζήτημα αν μέχρι τις 24 Αυγούστου που λήγει η θητεία του απερχόμενου κ. Κ. Μητρόπουλου, θα έχουν καθαρογραφεί τα πρακτικά της ακρόασης ενώ επιπλέον θα έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ ο διορισμός του νέου προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Τ. Αθανασόπουλου και του νέου διευθύνοντος συμβούλου κ. Γ. Εμίρη.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητρόπουλος, υποβάλλοντας την παραίτησή του (19/7/2012), ανέφερε ότι η παραμονή του στο τιμόνι του Ταμείου θα έχει ισχύ μέχρι τις 10 Αυγούστου 2012, με στόχο την ενημέρωση της νέας διοίκησης. Ωστόσο, καθώς ο χρόνος δεν επαρκούσε για την κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας παρεκάλεσε τον κ. Μητρόπουλο, να παραμείνει στο τιμόνι του Ταμείου έως τις 24 Αυγούστου.

Αλλά δεν είναι μόνον το πρόβλημα της τοποθέτησης των επικεφαλής του Ταμείου. Η άρνηση παραίτησης μέλους του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, δημιουργεί πρόβλημα στην σύνθεση του νέου συμβουλίου, καθώς δεν αντανακλάται ο νέος πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων που στηρίζουν τη κυβέρνηση. Χωρίς τη συγκεκριμένη παραίτηση δημιουργείται πρόβλημα εκπροσώπησης στο Δ.Σ. για ένα από τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ).Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, παρά την προέλευση από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, το εν λόγω μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ αρνείται να παραιτηθεί χαρακτηρίζοντας τεχνοκρατική την τοποθέτησή του, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που επιβάλλει ο σχετικός νόμος. Σε περίπτωση που επιμείνει στη μη παραίτησή, τότε η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από την τροποποίηση του σχετικού νόμου 3986/2011 (Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015), βάσει του οποίου ιδρύθηκε το ΤΑΙΠΕΔ. Ο σχετικός νόμος προβλέπει αποκλειστικά 5μελές ΔΣ.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, συνεχίζει να «φορτώνει» το ΤΑΙΠΕΔ με νέα περιουσιακά στοιχεία, όπως έχει πράξει πολλές φορές στο παρελθόν (επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ), όταν βρίσκονταν σε θέση αδυναμίας απέναντι στην τρόικα. Την περασμένη Παρασκευή η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων & Αναδιαρθρώσεων (ΔΕΑΑ), έδωσε το «πράσινο φως» στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στον σχεδιασμό της διαδικασίας αποκρατικοποίησης των ΕΛΤΑ. Σημειώνεται όμως ότι οι μετοχές που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στα ΕΛΤΑ (90%) θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ με νεότερη απόφαση της ΔΕΑΑ. Επίσης με άλλη απόφαση της ΔΕΑΑ ορίσθηκαν ως σύμβουλοι για την πώληση της ΕΛΒΟ, οι Attica Bank και KPMG Σύμβουλοι. Και οι δύο κινήσεις δείχνουν τη βούληση να προχωρήσουν οι δύο συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, αλλά ο δρόμος μέχρι τη διενέργεια ενός επιτυχημένου διαγωνισμού πώλησης παραμένει ακόμη μακρύς.

Επίσης με χθεσινή απόφαση της ΔΕΑΑ μεταφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους -μέσω συμβάσεων παραχώρησης- κάθε δικαιώματος χρήσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων.

Πρόκειται για λιμένες και τουριστικούς λιμένες σε Ζάκυνθο, Κατάκολο, Τούρλο Μυκόνου, Χίο, Πύλο Μεσσηνίας, Νέα Επίδαυρο, Γλυφάδα, Πόρο, Σκιάθο, Σκύρο, Αγ. Νικόλαο Κρήτης, Ιτέα Φωκίδος, Καλαμαριά (Αρετσού), Κω, Αλιμο, Υδρα, Ρέθυμνο, Ρόδο (Ακαντιά και Μανδράκι), Σούδα και Αργοστόλι.

Στην ανακοίνωσή του, το υπ. Οικονομικών αναφέρει ότι μέχρι την ανάληψη των σχετικών υποχρεώσεων από τον ιδιώτη παραχωρησιούχο, έχει προβλεφθεί τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης κ.λπ. των συγκεκριμένων λιμένων θα συνεχίσουν να ασκούνται από τους φορείς που τα ασκούν μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή