Κορύφωση της κρίσης και παρέμβαση

Κορύφωση της κρίσης και παρέμβαση

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ιλιγγιώδες ποσό των 60 δισ. ευρώ συνολικά είναι έτοιμα να διαθέσουν hedge funds και ιδιωτικά κεφάλαια που επενδύουν σε μη εισηγμένες εταιρείες για μαζικές αγορές φθηνών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς προεξοφλούν κορύφωση της κρίσης χρέους και πολιτική παρέμβαση για την αντιμετώπισή της. Ο στόχος τους δεν είναι άλλος από τις υψηλές αποδόσεις των φθηνών ομολόγων χωρών ή επιχειρήσεων υπό πτώχευση.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η επενδυτική τους διάθεση δεν βρίσκει ανταπόκριση, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους τα εν λόγω ομόλογα δεν πωλούν. Εχουν προλάβει να επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ και έχουν συγκεντρώσει μεγάλη ρευστότητα χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν σε αθρόες πωλήσεις απαξιωμένων ομολόγων.

Ως πραγματική «μανία» των επενδυτών περιγράφει την εκτεταμένη ζήτηση για ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών ή επιχειρήσεων η Τζένι Μεντίγιο, στέλεχος του κληροδοτήματος του Παν. του Χάρβαρντ, που προβλέπει πως «τα δολάρια που διατίθενται για επενδύσεις αυτού του είδους μάλλον θα υπερβούν τις ευκαιρίες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα». Μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών που έχουν συρρεύσει στην Ευρώπη, έχουν ανοίξει γραφεία στη Γηραιά Ηπειρο και αντλούν κεφάλαια με στόχο να επωφεληθούν από την πλέον σοβαρή κρίση της περιοχής είναι οι Apollo Global Management LLC, Oaktree Capital Group LLC, Avenue Capital Group LLC Davidson και Kempner Capital Management LLC. Στο στόχαστρό τους βρίσκεται ένα ολόκληρο σύμπαν που οι ίδιες αποκαλούν «ειδικές καταστάσεις» στις οποίες μπορούν να επενδύσουν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται όχι μόνον τα απαξιωμένα αλλά υψηλών αποδόσεων ομόλογα χωρών και εταιρειών υπό πτώχευση, αλλά και τα επενδυτικά δάνεια υψηλής μόχλευσης, τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, ακόμη και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Οπως, όμως, τονίζουν παράγοντες της αγοράς, «οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι πολλές, αλλά το πρόβλημα είναι το κατά πόσον θα πουλήσουν οι τράπεζες».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες οι τράπεζες κατόρθωσαν να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους χωρίς να καταφύγουν σε μαζικές πωλήσεις. Και αυτό γιατί η ΕΚΤ κυριολεκτικά διοχέτευσε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης μία πλημμύρα από ρευστό με τα φθηνά δάνεια που χορηγεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία της ο Ντράγκι. Το συνολικό ύψος των δανείων αυτών υπερβαίνει το ένα τρισ. Παράλληλα, όμως, η ΕΚΤ έχει χαλαρώσει τους όρους υπό τους οποίους δέχεται ως ενέχυρο τα ομόλογα χωρών μελών της Ευρωζώνης, ενώ έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0,75%. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν πουλήσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες τα χειρότερα δάνεια που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Οπως, άλλωστε, τονίζουν παράγοντες του κλάδου, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές δεν πιέζουν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ριζική αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου τους με μαζικές πωλήσεις. Αντιθέτως τις ενθαρρύνουν να επιτύχουν την αύξηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, όπως τους επιβάλλουν οι νέοι κανονισμοί, εκποιώντας μεθοδικά και συντεταγμένα στοιχεία του ενεργητικού τους.

Μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές τράπεζες εκποιούν αυτά που μπορούν να εκποιήσουν με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στους ισολογισμούς τους. Στελέχη της συμβουλευτικής KPMG αναφέρουν ως ενδεικτική περίπτωση τη δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Γαλλίας, τη Societe Generale.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή