Η Ελλάδα ταράζει το Βερολίνο

Η Ελλάδα ταράζει το Βερολίνο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της Γερμανίας, καθώς στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αυξάνεται η νευρικότητα ενόψει του δύσκολου Σεπτεμβρίου: τον επόμενο μήνα αναμένεται η κρίσιμη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας για την τύχη του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, αλλά και η ψηφοφορία στη Βουλή για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα και ενδεχομένως την Ισπανία, που θα διεξαχθεί προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Οπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, αν Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και Ελεύθεροι Δημοκράτες(FDΡ) δεν συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία στο Μπούντεσταγκ. «Επειδή αυξάνονται οι εσωκομματικοί επικριτές στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού οι επικεφαλής του CDU/CSU, Φόλκερ Κάουντερ, και του FDP, Ράινερ Μπρούντερλε, ανησυχούν ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο θα μπορούσε να υποστεί δεινή ήττα στη σχετική ψηφοφορία και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ να υποχρεωθεί σε παραίτηση, οδηγώντας τη Γερμανία ένα χρόνο νωρίτερα στις κάλπες.

«Αμοιβαιοποίηση» χρέους

Η οικονομική επιθεώρηση πάντως τονίζει ότι η Μέρκελ έχει τους λιγότερους λόγους να φοβάται την προσφυγή στις κάλπες, αφού τους κεντρώους ψηφοφόρους απωθούν οι απόψεις των σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την κρίση, που τάσσονται υπέρ της «αμοιβαιοποίησης» του χρέους. Ειδικά η αριστερή στροφή του ηγέτη του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος υιοθέτησε το πρόσφατο ευρωπαϊκό μανιφέστο των Γιούργκεν Χάμπερμας, Πέτερ Μπόφινγκερ και Γιούλιαν Νίντα Ρουμελιν για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και εκχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών της Ευρωζώνης αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη καχυποψία από την -όλο και επιφυλακτικότερη έναντι της Ευρώπης- γερμανική κοινή γνώμη.

Οι πλέον ευρωσκεπτικιστές Γερμανοί υποστηρίζουν την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τον ESM, που έχει παγώσει ουσιαστικά τον ESM και απειλεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την Ευρωζώνη αν η ετυμηγορία του σώματος είναι αρνητική. Υπενθυμίζεται ότι προχθές κατατέθηκε αλλη μία προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της συμμετοχής της χώρας στον ESM, εξέλιξη που προκάλεσε ανησυχία για περαιτέρω καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασής του. Χθες όμως εκπρόσωπος του δικαστηρίου διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει λόγος αναβολής της απόφασης.

Στο μεταξύ η αποστροφή μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης, αλλά και Γερμανών πολιτικών προς τη μέχρι πρότινος σπάταλη πολιτική της υπερχρεωμένης Ελλάδας έχει αναμφισβήτητα σχέση με τη γενικότερη κουλτούρα δημοσιονομικής πειθαρχίας των Γερμανών. Οπως εξηγεί σε χθεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο της η International Herald Tribune, υπάρχει μια σκληρή ραχοκοκαλιά στη γερμανική οικονομία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θεωρούν ότι το χρέος είναι κάτι κακό, αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου και θεωρούν τη σύνεση μεγαλύτερη αρετή από το κέρδος. «Τα χαρακτηριστικά αυτά συχνά εξοργίζουν τους γείτονες της Γερμανίας, αλλά και ορισμένους οικονομολόγους, που εύχονται οι Γερμανοί να δαπανούσαν παραπάνω για να ενισχύσουν την ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Η κ. Μέρκελ, που επέστρεψε από τις διακοπές της στην καθημερινότητα της ευρω-κρίσης, αντιμετωπίζει διαρκή παράπονα από Ευρωπαίους ομολόγους της αλλά και Αμερικανούς πολιτικούς να είναι πιο σπάταλη», αναφέρεται στο σχετικό άρθρο.

Προειδοποίηση από Ετινγκερ

Τον Σεπτέμβριο, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα, θα κριθεί η παραμονή ή μη της χώρας μας στην Ευρωζώνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ο γερμανικής καταγωγής Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ. Κατά τον επίτροπο ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε σε βαθιά νερά ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία. «Δεν θα έπρεπε να διακινδυνεύσουμε ελαφρά τη καρδία μία τέτοια εξέλιξη» προειδοποίησε ο Ετινγκερ και έσπευσε να αποτρέψει τους συμπατριώτες του να συνεχίσουν να βαθμολογούν την παραμικρή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης. «Μόλις παρουσίασε ένα νέο πακέτο περικοπών ύψους 11,6 δισ. ευρώ» τόνισε, για να καταλήξει κι αυτός με τη σειρά του σε μία ευγενική υπενθύμιση προς την Αθήνα: «Τώρα όμως το πακέτο αυτό θα πρέπει να υιοθετηθεί από τη Βουλή και να εφαρμοστεί στην πράξη». Στο μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, επανέλαβε χθες ότι αν δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα, δε θα υπάρξει τρίτο πακέτο για την Ελλάδα. «Αυτό το γνωρίζει και η ελληνική κυβέρνηση και βγάζει -ας ελπίσουμε- τα συμπεράσματά της. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών, αλλά στη χειρότερη περίπτωση έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», είπε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Spiegel. Παράλληλα απέρριψε τις κατηγορίες που του προσάπτουν ότι προσπαθεί να εδραιωθεί εσωκομματικά καταφεύγοντας σε λαϊκίστικες δηλώσεις σχετικά με το ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή