Νέα «όπλα» κατά της φοροδιαφυγής προωθεί το υπουργείο Οικονομικών

Νέα «όπλα» κατά της φοροδιαφυγής προωθεί το υπουργείο Οικονομικών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται οι προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών να εντοπίσει και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Το «σαφάρι» των ελεγκτών του ΣΔΟΕ στους τουριστικούς προορισμούς συνεχίζεται, καθώς από τους ελέγχους που γίνονται εντοπίζεται σωρεία παραβάσεων. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων, ώστε να εντοπίζει τους φορολογουμένους εκείνους που είτε δεν κατέθεσαν φορολογική δήλωση είτε υπέβαλαν ψευδή στοιχεία.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μόνο το τετραήμερο από τις 10 Αυγούστου έως τις 13 του μήνα, βρέθηκε να φοροδιαφεύγει το 53% των των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν 707 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 373 παραβάτες (ποσοστό παραβατικότητας 52,76%), ενώ συνολικά διαπιστώθηκαν 1.631 παραβάσεις.

Το κρίσιμο ερώτημα, βέβαια, είναι πόσοι από αυτούς εξοφλούν τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 5% των προστίμων που έχουν επιβληθεί έχει αποπληρωθεί.

Πάντως, από τους ελέγχους που έγιναν το παραπάνω τετραήμερο και μόνο, «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή αναδείχθηκαν οι περιοχές της Λευκάδας (με ποσοστό παραβατικότητας 100%), η Βόρεια και Κεντρική Εύβοια (86,36%), η Ρόδος (82,05%), η Πάρος (80,77%) και η Ζάκυνθος (75%). Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό παραβατικότητας εμφανίστηκε στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής (15%). Σε ό,τι έχει να κάνει με τις διασταυρώσεις, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) ετοιμάζεται από εβδομάδα να ξεκινήσει ελέγχους για να εντοπίσει όσους προσπάθησαν να αποφύγουν τη φορολόγησή τους. Οι πρώτοι που θα ελεγχθούν είναι:

1. Οι μισθωτοί που δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για εκείνους που θα πιαστούν στα δίχτυα της ΓΓΠΣ προβλέπεται πρόστιμο 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης, αλλά και απώλεια του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ.

2. Οι μισθωτοί που δήλωσαν μικρότερα εισοδήματα, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο και να καταθέσουν συμπληρωματική δήλωση, ενώ θα καταβάλουν και τους υψηλότερους φόρους που τους αναλογούν.

3. Οι συνταξιούχοι που δήλωσαν μικρότερα ποσά ή δεν υπέβαλαν δήλωση. Οι διασταυρώσεις γίνονται σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και οι έλεγχοι έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

Μόλις ολοκληρωθούν αυτοί οι έλεγχοι, θα ξεκινήσει νέο κύμα διασταυρώσεων που θα αφορά:

– Στις δηλώσεις των φυσικών προσώπων που τα προηγούμενα χρόνια ήταν υπόχρεοι σε έκτακτες εισφορές, ώστε να διαπιστωθεί εάν είχαν δηλωθεί τα πραγματικά εισοδήματα ή οι φορολογούμενοι προσπάθησαν να αποκρύψουν εισοδήματα για να αποφύγουν τις έκτακτες εισφορές.

– Σε όσους αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό.

– Στους φορολογουμένους που αποφεύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

– Στους φορολογουμένους που δηλώνουν στο έντυπο Ε2 οικοδομημένα ακίνητα ως «κενά» τα οποία από στοιχεία της ΔΕΗ παρουσιάζουν υψηλή σχετικά κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Περιουσιολόγιο

Η «επόμενη γενιά» διασταυρώσεων θα έχει ως βάση της το περιουσιολόγιο. Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι μέσα στο 2013 θα έχει ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο και έτσι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν πολύ πιο εύκολα και αξιόπιστα διασταυρώσεις στοιχείων.

Δηλαδή, από τη στιγμή που το υπουργείο θα γνωρίζει την περιουσία του φορολογουμένου, θα μπορεί να ελέγχει αν τα στοιχεία αυτά ανταποκρίνονται στα εισοδήματα που δηλώνει. Από τη στιγμή που θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα, μπορούν να καταργηθούν και τα τεκμήρια.

Πέραν των διασταυρώσεων, στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής περιλαμβάνεται και η ένταση των ελέγχων που γίνονται από το ΣΔΟΕ, καθώς και αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή