Εν συντομια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση κερδών για Eurobank Ρroperties

Κάθετη ήταν η πτώση των αξιών του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Eurobank Properties κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με αποτέλεσμα η εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ) να εγγράψει ζημίες ύψους 27,1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 8,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Η αξία των ακινήτων της εταιρείας μειώθηκαν κατά 46,1 εκατ. ευρώ κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, έναντι μείωσης 11,8 εκατ. ευρώ την περσινή περίοδο, εξέλιξη που αποδίδεται στην επίπτωση που είχαν τα διαρκώς εντεινόμενα μακροοικονομικά προβλήματα στην αγορά ακινήτων, πιέζοντας τόσο τις τιμές όσο και τα ενοίκια.

Χωρίς να υπολογίζονται οι ζημίες αυτές, η εταιρεία εμφανίζει κέρδη μετά από φόρους της τάξεως των 19 εκατ. ευρώ, έναντι 20 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα έσοδα από τα ενοίκια, μετά τις επισφαλείς απαιτήσεις, παρουσίασαν μείωση κατά 9%, από 21,8 εκατ. ευρώ σε 19,8 εκατ. ευρώ. Αυξημένα ήταν τα φορολογικά έξοδα, καθώς το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών σήμανε την αύξησή τους σε 1,7 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο, έναντι 1,5 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή ακυρώθηκε πάντως από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 11%, από 1,8 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, τα έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 19% σε 4,4 εκατ. ευρώ, από 3,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω της ανόδου των καταθετικών επιτοκίων και της επιτυχούς διαχείρισης των διαθεσίμων.

Επιστροφή των τιμών στα επίπεδα του 2000

Στα επίπεδα των πρώτων ετών της δεκαετίας του 2000 αναμένεται να βρεθούν οι τιμές των κατοικιών εντός των επόμενων δύο ετών (έως τα τέλη του 2014), καθώς τα ακίνητα προβλέπεται να απολέσουν σχεδόν 40% της αξίας τους συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2008, όταν είχαν βρεθεί στο υψηλότερο σημείο τους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από πρόσφατη ανάλυση του οίκου αξιολόγησης Fitch, που επισήμανε ότι οι τιμές αναμένεται να μειωθούν επιπλέον κατά 17% έως και το 2014, πέραν της ήδη πτώσης τους κατά 20%. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αυτά αφορούν τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά προκύπτουν από τις τριμηνιαίες εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα, η κάμψη των τιμών μέχρι σήμερα είναι ακόμα μεγαλύτερη, όπως πιστοποιούν τόσο οι μεσίτες όσο και οι κατασκευαστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή