Μήνας εξελίξεων για το τραπεζικό σύστημα ο Σεπτέμβριος

Μήνας εξελίξεων για το τραπεζικό σύστημα ο Σεπτέμβριος

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταιγιστικές θα είναι οι εξελίξεις για το τραπεζικό σύστημα αλλά και γενικότερα για τη χώρα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς μαζί με το κρίσιμο πακέτο των νέων μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες για τον σχηματισμό μεγαλύτερων σχημάτων μέσω εξαγορών – συγχωνεύσεων.

Ο Σεπτέμβριος θα αποτελέσει μήνα σταθμό, καθώς θα ξεκαθαρίσει το αν η χώρα θα εναρμονιστεί με την Ευρωζώνη και θα αποκαταστήσει τη χρηματοδότησή της από το πακέτο βοήθειας ή η απόσταση θα διευρυνθεί με κίνδυνο η χώρα να παρασυρθεί σε νέες περιπέτειες. Στόχος της κυβέρνησης είναι μαζί με την οριστικοποίηση και ψήφιση των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ να προχωρήσει και η ανακεφαλαιοποίηση. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών μελετά τις εναλλακτικές λύσεις και δυνατότητες για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, με στόχο ο βασικός κορμός του πλαισίου να ολοκληρωθεί πριν από την έλευση της τρόικας στο τέλος Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι ο σχετικός νόμος να ψηφιστεί εντός του Σεπτεμβρίου. Δεδομένου ότι το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης απασχολεί εδώ και μήνες την κυβέρνηση και τις τράπεζες και έχει πραγματοποιηθεί εκτεταμένη και σε βάθος συζήτηση για όλες τις τεχνικές πτυχές του εγχειρήματος, από τη στιγμή που η κυβέρνηση οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της τότε όλα μπορούν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με ενδείξεις, τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση δεν επιθυμούν μια λύση που θα οδηγούσε στην πλήρη κρατικοποίηση των τραπεζών, αλλά αναζητούν κίνητρα που θα διασφαλίσουν την ιδιωτική φυσιογνωμία του τραπεζικού συστήματος. Κατά πληροφορίες, εξετάζονται λύσεις που θα παρέχουν ισχυρά κίνητρα για τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ παράλληλα εξετάζεται η χρήση ευρωπαϊκών μηχανισμών για την άντληση κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών επιτευχθεί ή πολύ περισσότερο αν γίνει μέσω πόρων του EFSF τόσο λιγότερα κεφάλαια θα πρέπει να εισφέρει ο δημόσιος τομέας, δηλαδή η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος έχουν προβλεφθεί κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ.

Η διασφάλιση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών δεν θα εξοικονομήσει μόνο κεφάλαια για το Δημόσιο, αλλά παράλληλα θα μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό για τις δυνατότητες αναστροφής της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα βοηθήσει και θα επιταχύνει τις κινήσεις συνένωσης δυνάμεων. Πριν από το τέλος Αυγούστου η Credit Agricole θα έχει αποφασίσει ποια εκ των τριών προτάσεων -Εθνική, Eurobank και Alpha- θα επιλεγεί για την πώληση της Emporiki Bank, ενώ πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε -μετά πολύμηνη αδράνεια- η πώληση του υγιούς τμήματος της ATEBank στον όμιλο Πειραιώς και η εκκαθάριση των προβληματικών στοιχείων. Οποια από τις τρεις μεγάλες τράπεζες αποκτήσει την ανακεφαλαιοποιημένη Emporiki Bank αφενός θα ενισχύσει αποφασιστικά το μέγεθος και το ειδικό βάρος της στην τραπεζική αγορά και αφετέρου θα ωφεληθεί από τα πρόσθετα κεφάλαια που θα εισφέρει η Credit Agricole. Στο τέλος του 2011 η Emporiki Bank είχε ενεργητικό ύψους 21 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις δανείων έφταναν τα 19 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις τα 11 δισ. ευρώ.

Κατά πληροφορίες, τα χνάρια της Credit Agricole σχεδιάζει να ακολουθήσει και ο όμιλος της Societe Generale προχωρώντας στην ανακεφαλαιοποίηση και στη συνέχεια μεταβίβαση της Geniki Bank. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή του.

Μειώσεις επιτοκίων

Μικρές μειώσεις επιτοκίων σε περιορισμένο αριθμό καταθετικών προϊόντων ανακοίνωσε χθες η Εθνική Τράπεζα. Η τράπεζα διατηρεί αμετάβλητο το Βασικό Επιτόκιο Ταμιευτηρίου, τα επιτόκια του Εθνικού Οψεως, καθώς και όλων των μισθοδοτικών λογαριασμών. Μειώνονται κατά 0,05 της μονάδας τα επιτόκια Εθνοταμιευτηρίου για ποσά από 10.000,01 – 300.000 ευρώ, ενώ μειώνονται από 0,05 – 0,20 της μονάδας τα επιτόκια του Απλού Τρεχούμενου Λογαριασμού, για ποσά από 2.000,01 – 100.000 ευρώ. Χωρίς μεταβολή παραμένουν τα επιτόκια των λογαριασμών Μισθοδοτικός PLUS, Επαγγελματικός PLUS, Αγροτικός PLUS και Σπουδάζω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή