Η μάχη για την Εμπορική κρίνει πολλά

Η μάχη για την Εμπορική κρίνει πολλά

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κίνηση των τριών μεγάλων να ανανεώσουν το ενδιαφέρον τους για την περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας, ασφαλώς και δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν. Τόσο η Εθνική Τράπεζα, όσο και η Alpha Bank αλλά και η Eurobank είχαν δηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον τους για την περίπτωση, σχεδόν από το ξεκίνημα της σχετικής διαδικασίας. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, αυτή της Εθνικής, είχαν φροντίσει και να το κατοχυρώσουν, κατά κάποιον τρόπο, υποβάλλοντας καταρχήν προτάσεις (ήδη από τις 23 Ιουνίου). Συνεπώς, το ότι ακολούθησαν και οι δεσμευτικές ήταν μάλλον κάτι το αναμενόμενο. Σε αυτή τη φάση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο περιεχόμενο αυτών των προτάσεων, από το οποίο θα κριθεί και η τελική έκβαση της «μάχης».

Κοινή είναι η αίσθηση στην αγορά ότι αυτή τη στιγμή «όλοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία». Οι πρώτες ενδείξεις, ωστόσο, κάνουν λόγο για ένα μικρό προβάδισμα της Alpha Bank. Από πού προκύπτει; Από τις συζητήσεις που είχε η διοίκησή της με την αντίστοιχη της Credit Agricole (μητρικής της Εμπορικής) όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χρονολογούνται σχεδόν από την επομένη της ανακοίνωσης του ναυαγίου των συζητήσεων της Alpha Bank με την Eurobank, αν και δεν αποκλείεται, από κάποια στιγμή κι έπειτα, να γίνονταν και παράλληλα. Μολονότι δεν ξεκίνησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς αρχικά η Alpha ενδιαφέρονταν για συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία της Εμπορικής, εξελίχθηκαν καλύτερα, καθώς οι δύο πλευρές αντιλήφθηκαν ότι «τα χνώτα τους ταιριάζουν».

Στη βελτίωση του κλίματος βοήθησε και το γεγονός ότι η προεργασία που είχε κάνει με το Παρίσι όλο το προηγούμενο διάστημα η Εθνική Τράπεζα, πάγωσε, λόγω των πολιτικών εξελίξεων του Ιουνίου και της αλλαγής στη διοίκησή της. Η νέα χρειάσθηκε έναν εύλογο χρόνο για να σταθμίσει τα γεγονότα και να πάρει τις αποφάσεις της, γεγονός το οποίο προσπάθησε να «αξιοποιήσει» το στρατόπεδο της Alpha Bank. Το αν και κατά πόσο τα κατάφερε θα φανεί στην πορεία, αν και εκτιμάται ότι το όποιο προβάδισμα εξασφαλίστηκε είναι μικρό και εύκολα αναστρέψιμο.

Αλλωστε, όλα θα κριθούν από τους όρους της συμφωνίας που κάθε ενδιαφερόμενος προσφέρει στην Credit Agricole. Γιατί, αυτή και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα είναι οι τελικοί κριτές. Αυτό βεβαίως δεν συνεπάγεται ότι στα αρμόδια τραπεζικά επιτελεία δεν έχουν αρχίσει να σχεδιάζονται, ήδη, οι εναλλακτικές κινήσεις στην περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι το επιδιωκόμενο. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, για παράδειγμα, πως μετά την ανακοίνωση ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ, θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ως γνωστόν, οι δύο οργανισμοί «δένονται» μετοχικά, καθώς ο ένας ελέγχει το 10% των μετοχών του άλλου. Οπερ σημαίνει ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης του ενός θα σηματοδοτήσει την αντίστοιχη διαδικασία και για τον άλλον.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την περίπτωση του Τ.Τ. φέρεται να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως η Eurobank, η οποία σημειωτέον ελέγχει ήδη περίπου το 7% του μετοχικού του κεφαλαίου. Βεβαίως, άλλο ένα 7% ελέγχει και η Εθνική Τράπεζα, αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, αλλά μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα, αν από την οδό Αιόλου αποφασίσουν «να δώσουν τα ρέστα τους» για την περίπτωση της Εμπορικής ή στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον τους. Πού; Ενα από τα σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά κάνει λόγο για την πιθανότητα μιας συνολικότερης κίνησης προς το μέτωπο που θα συμπτύξουν Τράπεζα Πειραιώς και Αγροτική Τράπεζα, μετά την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Πρόκειται για μια προοπτική μάλλον μεσομακροπρόθεσμη, που ωστόσο δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός. Εννοείται ότι σε αυτή την περίπτωση η Εμπορική θα καταλήξει στην Alpha Bank. Αν ωστόσο «περάσει» στην Εθνική, τότε θα είναι η Alpha Bank αυτή που θα πρέπει να αναζητήσει «αλλού» την τύχη της. Και το θέμα είναι πού…

Η περίπτωση της ΕΤΕ

Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Εθνική Τράπεζα θα παραμείνει ο βασικός συστημικός «παίκτης» της ελληνικής τραπεζικής αγοράς. Είτε αποκτήσει τον έλεγχο της Εμπορικής, είτε αργότερα εντάξει υπό τη σκέπη της έναν υπό εκκόλαψη νέο μεγάλο όμιλο, είτε αποφασίσει να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της.

Γιατί, σύμφωνα με τη βασική εκτίμηση εντός της κυβέρνησης και του οικονομικού της επιτελείου, αυτή τη στιγμή η ΕΤΕ είναι η τράπεζα που μπορεί ευκολότερα -κι αυτό γιατί έχει τη δυνατότητα- να λειτουργήσει αυτόνομα. Συν τοις άλλοις, υπάρχει πάντα η προεκλογική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι θα πρέπει να υπάρχει πάντα ένας ισχυρός τραπεζικός βραχίονας στον οποίο, με κάποιον τρόπο, θα μπορεί να έχει πρόσβαση το κράτος, προκειμένου να έχει κάποια, έμμεση έστω, παρέμβαση στην εγχώρια χρηματοπιστωτική αγορά. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως η διοίκηση του κ. Αλέξανδρου Τουρκολιά δεν θα υλοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδιά της για την επόμενη μέρα της Εθνικής και, βεβαίως, δεν θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά στάνταρ.

Αυτό θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ στην οδό Αιόλου και αυτό ακριβώς σκοπεύουν να αποδείξουν με την πολιτική τους, στο κομμάτι των συγχωνεύσεων και όχι μόνο.

Πειραιώς – Αγροτική

Πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της συγχώνευσης της Τράπεζας Πειραιώς με την Αγροτική Τράπεζα και της απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη; Το project είναι εξαιρετικά σύνθετο και θα απαιτήσει πολύ λεπτούς χειρισμούς, καθώς τα προβλήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν θα είναι πολλά και περίπλοκα.

Ηδη τα πρώτα, «τεχνικής φύσεως», ζητήματα έχουν αρχίσει να ανακύπτουν, καθώς, για παράδειγμα, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την περίπτωση των εργαζομένων. Υπάρχει βεβαίως η γραπτή δέσμευση της διασφάλισης όλων των θέσεων εργασίας, όμως ζητήματα έχουν αρχίσει ήδη να ανακύπτουν -για παράδειγμα- ως προς τον ασφαλιστικό οργανισμό, που από εδώ και στο εξής θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται. Αν όντως έχει τέθει τέτοιο ζήτημα, αυτό ενδεχομένως θα έχει συνέπεια να τεθεί θέμα συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να μην είναι λίγοι εκείνοι που θα πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με το αν θέλουν να παραμείνουν στον νέο όμιλο ή όχι, στο τέλος της ημέρας. Ανάλογα τέτοια θέματα μπορεί να προκύψουν και άλλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή