Μέσα Σεπτεμβρίου λήγει ομόλογο που δεν εντάχθηκε στο PSI

Μέσα Σεπτεμβρίου λήγει ομόλογο που δεν εντάχθηκε στο PSI

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εληξε χθες το ελληνικό ομόλογο που βρισκόταν στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ύψους 3,2 δισ. ευρώ, για την αποπληρωμή του οποίου η Ελλάδα αναγκάστηκε να δανειστεί 4 δισ. ευρώ επιπλέον μέσω εντόκων γραμματίων την περασμένη εβδομάδα.

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι αυτή της 13ης Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει ελληνικό ομόλογο ύψους 184 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ομόλογο υπάρχει, όμως, ιδιαιτερότητα. Πρόκειται για ομόλογο που οι κάτοχοί του δεν είχαν δεχτεί το «κούρεμα» που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο. Δηλαδή, είναι ομόλογο που δεν εντάχθηκε στο ΡSΙ.

Το ερώτημα είναι εάν η Ελλάδα θα το αποπληρώσει ή όχι. Την προηγούμενη φορά που βρέθηκε σε αντίστοιχη κατάσταση η Ελλάδα ήταν στις 15 Μαΐου, όταν έληγαν ελληνικά ομόλογα τα οποία δεν εντάχθηκαν στο PSI συνολικής αξίας 435 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τότε, η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν ήθελε να αναλάβει το ρίσκο της μη αποπληρωμής του ομολόγου, όπως είχε προειδοποιήσει τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη ότι θα γίνει σε περίπτωση που δεν δεχόταν κάποιος επενδυτής το «κούρεμα».

Τώρα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι υπηρεσιακή και θα κληθεί να λάβει μία απόφαση που θα επηρεάσει την ίδια και όχι την επόμενη κυβέρνηση. Βέβαια, το ποσό είναι πολύ μικρότερο αυτή τη φορά, αλλά υπενθυμίζεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι ήδη στο «κόκκινο» και οποιαδήποτε πληρωμή μπορεί να «κοστίσει» την εξυπηρέτηση άλλης υποχρέωσης.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση είναι καθαρά πολιτική και όχι οικονομική. Εάν τελικά πληρωθεί και το ομόλογο του Σεπτεμβρίου, τότε επί της ουσίας θα έχουν κερδίσει το στοίχημα που πήραν κάποιοι επενδυτές να μην ενταχθούν στο PSI και να προτιμήσουν να περιμένουν με τον κίνδυνο να μην αποπληρωθούν καθόλου. Μάλιστα, οι εν λόγω επενδυτές αποδείχτηκε ότι ήταν ως επί το πλείστον funds που «ποντάρουν» σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στο ίδιο δίλημμα θα βρεθεί η Ελλάδα και τον Δεκέμβριο, καθώς στις 21 του μήνα λήγουν αντίστοιχα ομόλογα ύψους 250 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι και το 2034 λήγουν άλλα 22 ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στο PSI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή