Στοίχημα 130 εκατ. στερλινών από τον λόρδο Ρότσιλντ κατά του ευρώ

Στοίχημα 130 εκατ. στερλινών από τον λόρδο Ρότσιλντ κατά του ευρώ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 130 εκατ. στερλινών πόνταρε ο λόρδος Ρότσιλντ κατά του ευρώ, σε μια κίνηση που μόνο καλός οιωνός δεν μπορεί να θεωρηθεί για το κοινό νόμισμα, ενόσω πληθαίνουν οι «Κασσάνδρες» -όπως την περασμένη εβδομάδα οι Φινλανδοί- που προειδοποιούν για διάλυσή του. Οπως έγραψε η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph, η RIT Capital Partners, το επενδυτικό κεφάλαιο του οποίου ο μεγαλοτραπεζίτης είναι εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, αύξησε την καθαρή αρνητική θέση της από 3% τον Ιανουάριο σε 7% τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «δεδομένου ότι η καθαρή αξία του ενεργητικού ανερχόταν στα 1,836 δισ. στερλίνες στα τέλη Ιουλίου, η συνολική καθαρή αξία ανέρχεται στα 128 εκατ. στερλίνες».

Κύκλοι προσκείμενοι στη RIT επιμένουν ότι το στοίχημα δεν αποτελεί δογματική άρνηση του ευρώ ως νόμισμα, αλλά μάλλον μια ρεαλιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την αδυναμία του. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο λόρδος Ρότσιλντ χρησιμοποιεί τα νομίσματα ως μέσα για αντιστάθμιση κινδύνων.

Η RIT αύξησε σημαντικά την έκθεσή της στη στερλίνα μετά την πτώση του βρετανικού νομίσματος, το 2008, όμως ρευστοποίησε αργότερα τόσο αυτήν όσο και το ευρώ, προεξοφλώντας τις υφέσεις που ακολούθησαν τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ευρωζώνη.

Στα τέλη Ιουλίου, περί το 53% των στοιχείων ενεργητικού της RIT ήταν σε δολάρια, κάτι που εν μέρει αντικατοπτρίζει τη συμφωνία εξαγοράς μεριδίου 37% της Rockefeller Financial Services στα τέλη Μαΐου.

Ας σημειωθεί ότι ο λόρδος Ρότσιλντ δεν είναι ο μόνος που βλέπει ασφάλεια στο στοίχημα κατά του ευρώ.

Τον Ιούλιο, η επικεφαλής της JPMorgan Asset Management έδωσε αντίστοιχη απάντηση στην ερώτηση για την καλύτερη επενδυτική ιδέα. Τον Ιούνιο, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος έκανε λόγο για «τρίμηνο περιθώριο» των Ευρωπαίων ηγετών προκειμένου να διασώσουν το ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή