Η ΕΚΤ διέψευσε παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων

Η ΕΚΤ διέψευσε παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διέψευσεη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που υποστηρίζει ότι θα προχωρήσει σε αγορές ισπανικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, με στόχο να υποχωρήσουν οι αποδόσεις κάτω από συγκεκριμένο επίπεδο, δηλαδή ένα πλαφόν. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για το δημοσίευμα και δήλωσε ότι «είναι εντελώς παραπλανητικό να δημοσιεύονται αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη ληφθεί». Η Bundesbank, δηλαδή η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, είχε ήδη ανακοινώσει ότι παραμένει αντίθετη στην εκ νέου ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Παράλληλα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας υπογράμμισε ότι το Βερολίνο δεν έχει λάβει γνώση για σχέδια της ΕΚΤ πάνω στην εφαρμογή στόχων για τη μείωση των αποδόσεων σε κρατικά ομόλογα. Η διάψευση του δημοσιεύματος πυροδότησε αρνητικό κλίμα στις αγορές, παρασύροντας το ευρώ στο χαμηλό των 1,2296 δολαρίων.

Η ΕΚΤ ξεκαθάρισε, επίσης, ότι είναι λάθος να προεξοφλούνται μελλοντικές παρεμβάσεις στις αγορές. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίζ ντε Γκίντος, είπε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό EFE ότι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων δεν θα πρέπει να περιορίζονται ούτε σε όγκο, ούτε σε χρονική διάρκεια, ιδιαίτερα όταν η Μαδρίτη εξετάζει την πιθανότητα να υποβάλει αίτημα οικονομικής βοήθειας για να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της.

Η Bundesbank αντιτίθεται σε αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ διότι υπερβαίνει τα αυστηρά όρια του καταστατικού της κεντρικής τράπεζας στην Ευρωζώνη, παρέχοντας οικονομική στήριξη στις κυβερνήσεις κρατών-μελών. «Η νομισματική πολιτική είναι ανεξάρτητη», τόνισε η ΕΚΤ, αναφερόμενη στην τυπική αποστολή της για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στην Ευρωζώνη. Οικονομικοί αναλυτές αλλά και υψηλοί αξιωματούχοι στην Ευρώπη υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει έναν δυναμικότερο ρόλο στην καταπολέμηση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, διευρύνοντας τα αυστηρά όρια του καταστατικού της.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το Der Spiegel έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για την έναρξη προγράμματος αγοράς ομολόγων με βασικό στόχο τη μείωση των αποδόσεων σε συγκεκριμένα επίπεδα. Οι αποδόσεις των ισπανικών κρατικών ομολόγων έχουν ξεπεράσει το 6% και έχουν προσεγγίσει κατά καιρούς το 7%, ένα επίπεδο που θεωρείται απαγορευτικό για την εξυπηρέτηση του χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ανοδική πορεία ακολουθούν από τον περασμένο Νοέμβριο, επίσης, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, πυροδοτώντας σενάρια για την προσφυγή ακόμη και της Ρώμης στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης.

Δημοπρασία

Σήμερα πραγματοποιείται δημοπρασία 12μηνων και 18μηνων εντόκων γραμματίων στην Ισπανία, συνολικής αξίας 4,5 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο αβεβαιότητας για τη Μαδρίτη αλλά και τον ευρύτερο Νότο της Ευρωζώνης. Η διετής κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει επεκταθεί πλέον στην Ισπανία, με την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να δηλώνει ότι θα εξετάσει την υποβολή αιτήματος για οικονομική βοήθεια εφόσον η ΕΚΤ ξεκαθαρίσει τους όρους που θα «συνοδεύουν» ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, αν και μια τέτοια πρωτοβουλία παραμένει «παγωμένη» επί του παρόντος. Η κατάσταση αυτή έχει δημιούργησει ένα χάσμα αποδόσεων στις αγορές χρέους των «17» ανάμεσα στα κρατικά ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή, όπως τα γερμανικά και τα γαλλικά, και αυτά που θεωρούνται ριψοκίνδυνα, όπως τα ισπανικά και τα ιταλικά. Χθες, το γαλλικό δημόσιο κατάφερε να αντλήσει 6,98 δισ. ευρώ σε γραμμάτια που λήγουν τον Ιανουάριο του 2013 με αρνητικό επιτόκιο στο – 0,018%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή