«Μαχαίρι» στα κοινωνικά και στα προνοιακά επιδόματα

«Μαχαίρι» στα κοινωνικά και στα προνοιακά επιδόματα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαρωτικές είναι οι μειώσεις που θα υποστούν οι συντάξεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη γίνει γνωστά, υπάρχει και πρόταση για κατάργηση των δώρων που λαμβάνουν ακόμα κάποιοι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Παράλληλα, «βαρύ» θα είναι το «μαχαίρι» και στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, με τα Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) να ενημερώνονται χθες ότι μάλλον θα χάσουν πάνω από 80 ευρώ από το επίδομα που λαμβάνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των μέτρων, ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα που αγγίζουν τα 4,6 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, στο στόχαστρο βρίσκονται:

­­­­– Οι κύριες συντάξεις. Οι περικοπές εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν από τα 600 ευρώ μηνιαίας σύνταξης και θα είναι κλιμακωτές, με ποσοστό που θα ξεκινάει από το 2% και θα φθάνει έως και το 20% για συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ.

­­­­– Τα δώρα. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταργηθούν η 13η και 14η επικουρική σύνταξη, ενώ δεν αποκλείεται να καταργηθούν και τα δώρα στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

­­­­– Η κατώτατη σύνταξη. Στο επίκεντρο της πρότασης που μελετάται είναι η κατάργηση του μη ανταποδοτικού μέρους των 485 ευρώ που είναι η κατώτατη σύνταξη και ανέρχεται στα 220 ευρώ.

Αυτό που φαίνεται πως θα «σωθεί» είναι η μείωση των 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ που μέχρι πρότινος εξεταζόταν από την κυβέρνηση.

Στο μέτωπο των προνοιακών επιδομάτων, χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της εκτελεστικής γραμματείας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία, ενημερώθηκαν ότι «εξετάζονται σενάρια μείωσης των επιδομάτων πρόνοιας στα επίπεδα είτε του 2008 είτε του 2009», ενώ ο πρόεδρός της Ι. Βαρδακαστάνης δήλωσε πως ενημερώθηκαν ότι το επίδομα που λαμβάνει περίπου το 65% των αναπήρων, και ανέρχεται στα 313 ευρώ, θα μειωθεί στα 230 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή