Ερχονται τα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ, διασταυρώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας

Ερχονται τα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ, διασταυρώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010 και το 2011 θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι τα τέλη του έτους σχεδόν ένα εκατομμύριο υπόχρεοι, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ταυτόχρονα και το νέο σύστημα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Συνολικά, το ποσό που εκτιμάται ότι θα εισπράξει το Δημόσιο από τον ΦΑΠ ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) προετοιμάζεται ώστε από τον Οκτώβριο και έως τα τέλη του έτους να αποστείλει τα σχετικά ειδοποιητήρια.

Για τον ΦΑΠ του 2010 θα αποστείλει σε περίπου 400.000 φορολογούμενους που είχαν ακίνητα φορολογητέας αξίας άνω των 400.000 ευρώ το σχετικό σημείωμα, ενώ για τον ΦΑΠ του 2011 υπολογίζεται ότι τα ειδοποιητήρια θα φθάσουν σε περισσότερους από 600.000 υπόχρεους. Υπενθυμίζεται, ότι ο ΦΑΠ για το 2011 αφορά σε ακίνητα (κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα) που η συνολική τους αξίας ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Για να αποσταλούν τα παραπάνω σημειώματα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να έχουν καθορίσει νέες ενδεικτικές τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των ακινήτων.

Επίσης, η ΓΓΠΣ θέλει να διαχωρίσει τα στοιχεία για τα ακίνητα που έχουν δηλωθεί από τους έγγαμους φορολογούμενους, με τα έντυπα Ε9, με στόχο να αποσταλεί ατομικό ειδοποιητήριο πληρωμής ΦΑΠ σε κάθε υπόχρεο.

Σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, το υπουργείο Οικονομικών θέλει από φέτος να θέσει σε ισχύ τον νέο τρόπο πληρωμής τους. Δηλαδή, να γίνεται ηλεκτρονικά και να μην απαιτείται η χρήση του αυτοκόλλητου στο αυτοκίνητο. Ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου θα πληρώνει το τέλος ηλεκτρονικά και θα λαμβάνει μία απόδειξη πληρωμής. Εάν δεν τακτοποιήσει την υποχρέωσή του, τότε θα του έρχεται το τέλος στην εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης και μάλιστα διπλάσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει από τη ΓΓΠΣ διασταύρωση στοιχείων για να εντοπιστούν εκείνοι που δεν πλήρωσαν το τέλος κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους για το 2012. Δηλαδή, οι υπηρεσίες του υπουργείου θα ελέγξουν τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις, με τα στοιχεία που υπάρχουν για εκείνους που πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2012.

Ετσι, όσοι εντοπιστούν να έχουν δηλώσει το αυτοκίνητό τους, αλλά να μην έχουν καταβάλει το τέλος, θα λάβουν σημείωμα από την εφορία που θα τους καλεί να πληρώσουν το διπλάσιο τέλος.

Επίσης, από φέτος το υπουργείο Οικονομικών θέλει να σταματήσει την αποστολή περίπου 5,5 εκατομμυρίων σημειωμάτων για να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και να καταργήσει την υποχρεωτική προμήθεια του ειδικού σήματος. Στο πλαίσιο αυτό, όσοι υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος μέσω του Taxisnet, χρησιμοποιώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους και κάποιον άλλο κωδικό.

Στη συνέχεια θα εκτυπώνουν τα ειδοποιητήρια και θα προσέρχονται κατευθείαν στις τράπεζες για την πληρωμή των τελών. Για όσους υπέβαλαν χειρόγραφα τη φορολογική τους δήλωση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να τους σταλεί το σχετικό ειδοποιητήριο και να έπειτα να προσέλθουν οι ίδιοι στις τράπεζες, χωρίς ωστόσο να απαιτείται η προμήθεια του ειδικού σήματος.

Οσοι δεν πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, θα τα χρεωθούν ως ληξιπρόθεσμες οφειλές μαζί με τον φόρο εισοδήματος του 2013, καθώς η ΓΓΠΣ θα έχει πλέον τη δυνατότητα να διασταυρώσει άμεσα και ηλεκτρονικά το ποιοι πλήρωσαν και ποιοι όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή