Ξένα hedge funds τοποθετούνται πάλι σε ελληνικά ομόλογα για… υπεραξίες

Ξένα hedge funds τοποθετούνται πάλι σε ελληνικά ομόλογα για… υπεραξίες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον γύρο όλων των ΜΜΕ, από το Reuters ώς το CNBC, έκανε χθες η είδηση ότι κάποια ξένα επενδυτικά κεφάλαια έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν και πάλι ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Εως πολύ πρόσφατα «στα αζήτητα», η χώρα εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό… ελκυστική για επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες στα ομόλογα, τα ακίνητα, ενδεχομένως ακόμα και τις μετοχές.

Μετά το ενδιαφέρον που εξέφρασαν ισχυροί όμιλοι όλου του κόσμου για τα μεγάλα ακίνητα τα οποία θέλει να αξιοποιήσει η Ελλάδα (Ελληνικό, Κασσιόπη, IBC και Αφάντου), σειρά έχουν τα ελληνικά ομόλογα. Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται έπειτα από καιρό από ξένα επενδυτικά κεφάλαια πηγάζει από την αυξανόμενη αισιοδοξία πως η πρόοδος στις συνομιλίες Αθήνας και διεθνών πιστωτών θα ωφελήσει εν τέλει τους κατόχους αντίστοιχων τίτλων. Παρότι ο όγκος των συναλλαγών παραμένει χαμηλός, καθώς πολλοί επιλέγουν να μην αναμειχθούν με τίτλους των οποίων η αγοραία αξία ανέρχεται περίπου στο 17% της ονομαστικής, οι προσδοκίες αρχίζουν να καθιστούν ελκυστικότερους τους τελευταίους. Οι ελπίδες ότι τα σχέδια περικοπής κόστους της Αθήνας θα εγκριθούν από την τρόικα -κάτι που θα βελτιώσει τις αποδόσεις για τους ομολογιούχους- συνδυάζονται με την πιθανότητα να αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2027 έχουν μειωθεί από 29% στα τέλη Μαΐου σε κάτω από 23%. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, «ο όγκος των συναλλαγών έχει ανακάμψει τις τελευταίες 3-4 ημέρες, παραμένει πάντως πολύ χαμηλός, περίπου στα 10-20 εκατ. ευρώ ημερησίως». Η διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και αγοράς στα 10ετή ομόλογα μειώθηκε περίπου στο 1%, κάτι που δείχνει μεγαλύτερη ρευστότητα σε σχέση με εκείνη του Μαΐου, που ήταν περίπου διπλάσια, και του 9% όπου είχε εκτιναχθεί στον κολοφώνα της κρίσης.

Σύμφωνα με τον Τζούλιαν Ανταμς, διευθύνοντα σύμβουλο του hedge fund Adelante Asset Management, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων μπορεί να ξεπεράσει το 20%, αν αυξηθούν οι πιθανότητες αποδοχής των σχεδίων της Αθήνας από την τρόικα. Αν συνεχίσουν να εισρέουν επενδυτικά κεφάλαια προς στήριξη της Ελλάδας, οι πιθανότητες καλύτερης απόδοσης αυτών των ομολόγων αυξάνονται σημαντικά. Ενδειξη αισιοδοξίας αποτελεί το ότι η Αdelante αγόρασε ελληνικά ομόλογα αντί περίπου 12,5 λεπτών ανά ευρώ και στη συνέχεια διπλασίασε την επένδυση στην τιμή των 14 λεπτών ανά ευρώ.

Το ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους διαχειριστές κεφαλαίων του Σίτι για την Ελλάδα, τα ονόματα των οποίων δεν έκανε γνωστά. Ιδιαίτερη μνεία, πάντως, θα πρέπει να γίνει για το «μοναχικό hedge fund» -όπως το χαρακτηρίζει στον τίτλο του το πρακτορείο Bloomberg- με το όνομα Naftilia Asset Management, το οποίο ιδρύθηκε με αποκλειστικό σχέδιο την αγορά ελληνικών μετοχών. Ο ιδρυτής του, Τζορτζ Ελιοτ, δρα με σκεπτικό να πείσει επενδυτές ότι η Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία αντίστοιχη με εκείνη της Ρωσίας μετά την κρίση του 1998, της Αργεντινής 10 χρόνια μετά τη δική της στάση πληρωμών, αλλά και του δείκτη Standard & Poor’s 500, τον Μάρτιο του 2009, όταν βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή