Σύστημα εσόδων – εξόδων και στα φυσικά πρόσωπα

Σύστημα εσόδων – εξόδων και στα φυσικά πρόσωπα

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση με την οποία αλλάζει πλήρως όλο το σύστημα της φορολόγησης των εισοδημάτων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο καθεστώς θα προβλέπει την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα όλων των δαπανών (έσοδα μείον έξοδα) πλην εκείνων που αφορούν απόκτηση περιουσίας και τη φορολόγηση του εναπομείναντος εισοδήματος με ποσοστά που θα ξεκινούν από 25% και θα φτάνουν έως το 40%.

Στα εναλλακτικά σενάρια εξετάζονται και η μείωση των συντελεστών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νόμου γίνεται προσπάθεια απλοποίησης όλου του κώδικα για τη φορολογία και παράλληλα υπάρχει πρόθεση για κατάργηση της περαίωσης – αυτοελέγχου στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τουλάχιστον να περιοριστεί η σχετική διαδικασία σε μικρό αριθμό, σε πρώτη φάση.

Το υπουργείο Οικονομικών «τρέχει» αυτή τη στιγμή σενάρια για να διαπιστώσει εάν πληρούται η μία βασική προϋπόθεση για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για φορολόγηση βάσει «εσόδων-εξόδων», ο φορολογούμενος θα αφαιρεί εξ ολοκλήρου από το εισόδημα τις εξής δαπάνες:

1. Καταναλωτικές, παροχής υπηρεσιών, διοδίων, ασφαλίστρων αυτοκινήτου, ακόμα και όσες σήμερα δεν τις υποβάλει για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ (λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.λπ).

2. Που εκπίπτουν αυτή τη στιγμή κατά 10%, όπως τα ενοίκια, νοσήλια, έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής κ.λπ.

Από τη στιγμή που θα αφαιρεθούν όλες αυτές οι δαπάνες, τότε το εισόδημα που θα απομένει θα φορολογείται σε μία κλίμακα με τους φορολογικούς συντελεστές να κυμαίνονται από 25% έως και 40%.

Με τον τρόπο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα απλοποιηθεί σημαντικά ο φορολογικός κώδικας και ταυτόχρονα θα γίνει δικαιότερη η φορολόγηση των πολιτών. Επίσης υπολογίζεται ότι δεν θα καταγραφούν απώλειες στα κρατικά ταμεία, καθώς η πιθανή μείωση των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων, θα αντισταθμιστεί από δύο αλυσιδωτές επιπτώσεις:

1. Την αύξηση των φόρων από τα εισοδήματα που θα δηλώνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που σήμερα αποκρύπτουν μέρος των εσόδων τους. Δεδομένου ότι κάθε απόδειξη θα μετράει για τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος, είναι λογικό ότι όλοι θα ζητούν αποδείξεις από κάθε αγορά προϊόντος ή παροχή υπηρεσίας.

Ετσι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, τεχνίτες κ.λπ.) θα κόβουν αποδείξεις και θα είναι αναγκασμένοι να δηλώνουν σχεδόν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το πανεπιστήμιο του Σικάγο σε εξειδικευμένη μελέτη του για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, υπολόγισε ότι κατά μέσο όρο ο κάθε γιατρός αποκρύπτει από την εφορία εισόδημα που ξεπερνάει τα 29.000 ευρώ τον χρόνο. Εάν το μεγαλύτερο μέρος του δηλωθεί, τότε τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν.

2. Την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ. Το γεγονός ότι οι καταναλωτές θα τους συμφέρει να έχουν απόδειξη για τις αγορές τους, θα αναγκάσει και τους επιχειρηματίες να καταβάλλουν ολόκληρο τον ΦΠΑ που εισπράττουν.

Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χαμηλότερος συντελεστής φορολόγησης της νέας κλίμακας θα είναι 25%, οι καταναλωτές δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να μην πάρουν απόδειξη. Ακόμα και το γνωστό «παζάρι» που γίνεται σήμερα με την έκπτωση του 23% που είναι ο ΦΠΑ από την τιμή του προϊόντος εάν δεν κοπεί απόδειξη, δεν θα έχει όφελος για τον καταναλωτή, αφού εάν πάρει απόδειξη θα έχει έκπτωση 25% από τον φόρο εισοδήματος. Πάντως, για να «τρέξει» αυτό το σύστημα καλύτερα, θα πρέπει να υπάρχει και η άμεση ηλεκτρονική διασύνδεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) με τα σημεία πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών. Στόχος του υπουργείου είναι να παράσχει ακόμα πιο ισχυρά κίνητρα στους φορολογούμενους ώστε να χρησιμοποιούν την «Κάρτα Αποδείξεων» ή τις πιστωτικές ή τις χρεωστικές κάρτες που εκδίδουν οι τράπεζες.

Επίσης, με τη διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΠΣ, τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται μετά από συναλλαγές με μετρητά θα καταγράφονται και θα αποστέλλονται αυτόματα στη Γραμματεία. Ετσι, η ΓΓΠΣ θα μπορεί να συμπεριλαμβάνει τις δαπάνες αυτές στο συνολικό ποσό των εξόδων για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών, το οποίο θα προεκτυπώνει στον αντίστοιχο κωδικό της φορολογικής δήλωσης. Το ίδιο θα μπορεί να κάνει και με τις δαπάνες για λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή