Η έξοδος από το ευρώ προκαλεί ανησυχία στους Ευρωπαίους

Η έξοδος από το ευρώ προκαλεί ανησυχία στους Ευρωπαίους

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα προβλήματα θα είναι πολλά και επί της ουσίας θα έχει αποτύχει η Ευρώπη, τάχθηκε σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων χθες. Από τις δηλώσεις είναι ξεκάθαρο ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) προκαλεί έντονη ανησυχία στους κόλπους της Ευρωζώνης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοποθετήσεις αυτές ήρθαν λίγες ώρες μετά την παρότρυνση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, να σταματήσουν οι αρνητικές δηλώσεις για την Ελλάδα.

Μάλιστα, η ίδια δήλωσε χθες πως «ματώνει η καρδιά όταν βλέπει κανείς μειώσεις συντάξεων» στην Ελλάδα και κάλεσε τους «έχοντες» να συμβάλουν περισσότερο. Αφού πρώτα εξέφρασε τη συμπάθειά της προς τους Ελληνες που πλήττονται από τις περικοπές που επιβάλλει το πρόγραμμα λιτότητας, επισήμανε ότι «αυτό ισχύει, ιδιαίτερα διότι οι ευκατάστατοι είναι τόσο «ευκίνητοι» ώστε μπορούν χωρίς πρόβλημα να εγκαταλείψουν τη χώρα».

Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρώπη θα ισοδυναμούσε με «μια συλλογική αποτυχία της Ευρώπης», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Μ. Ραχόι, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι. Και αν ο κ. Ραχόι προχώρησε σε μια υποστηρικτική δήλωση για την Ελλάδα επειδή και η Ισπανία βρίσκεται στο στόχαστρο των αγορών, θετικά σχόλια έγιναν χθες και από Γερμανία και Αυστρία.

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, τάχθηκε κατά του Grexit αναφέροντας ότι πρόκειται για εύκολες «συζητήσεις καφενείου» οι οποίες όμως θα κόστιζαν τελικά πολύ στους Ευρωπαίους φορολογουμένους. Μάλιστα, δήλωσε ότι είναι ανοιχτή στη συζήτηση για παράταση του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η Ελλάδα θα πάρει μόνο επιπλέον χρόνο και όχι επιπλέον κεφάλαια.

Η ίδια σημείωσε ότι τα προγράμματα δεν μπορούν να αλλάζουν κάθε τρεις μήνες, και στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί επιτακτικά από την Ελλάδα η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο δεύτερο «πακέτο». Πάντως, ο Αυστριακός καγκελάριος, Werner Faymann, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Österreich, τάχθηκε υπέρ της παροχής παράτασης «2-3 ετών» στην Ελλάδα, εφόσον η Αθήνα αποδείξει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της. Πέραν αυτών, όμως, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός μηχανισμού αποπομπής από την Ευρωζώνη χωρών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, αν και παραδέχθηκε πως αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί την προσεχή πενταετία.

Θετικά ήταν τα μηνύματα και από τη Γερμανία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, δήλωσε πως η Γερμανία είναι δεσμευμένη για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης ως σύνολο, αλλά πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι οι κανόνες της Ευρωζώνης πρέπει να τηρούνται, καθώς η αξιοπιστία του νομίσματος εξαρτάται από αυτό.

Ο κ. Ανσου Τζέιν, εκ των διευθυνόντων συμβούλων της Deutsche Bank, επισήμανε χθες πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να δοθεί χρόνος στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να εφαρμόσουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Αυτές οι χώρες εργάζονται πολύ σκληρά», επισήμανε και πρόσθεσε πως «οι θεμελιώδεις διαρθρωτικές αλλαγές παίρνουν πολύ χρόνο και χρειάζονται ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές. Δεν έχουμε ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές. Είναι κρίσιμο να τους δοθεί χρόνος». Μάλιστα, σημείωσε πως είναι επίσης σημαντικό να έχουν τη στήριξη ενός μεγάλου θεσμού και ο ίδιος στηρίζει ορισμένα από τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, ανώτατα στελέχη του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), της κυρίας Μέρκελ, έκαναν λόγο και για αρνητικές γεωπολιτικές συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, που φαίνεται πως «ηρεμεί» απέναντι στην Ελλάδα παρά το ότι παραμένει αρνητικό σε γενικότερο επίπεδο, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν αρχίσει τις επαφές τους με τις ελληνικές υπηρεσίες για να ελέγξουν το πακέτο των νέων μέτρων. Η ακριβής ημερομηνία της άφιξης των υψηλόβαθμων στελεχών της τρόικας παραμένει ανοιχτή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Σ. Ο’Κόνορ, όπως ανοιχτό είναι και το πότε θα ολοκληρωθεί η αποστολή. «Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες», σύμφωνα με τον ίδιο, αν και οι πληροφορίες θέλουν τους επικεφαλής της τρόικας να καταφθάνουν στις 5 Σεπτεμβρίου.

Πάντως, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgmeine σχολίαζε χθες πως αν και μπορεί να υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι, η μετάθεση της ημερομηνίας παράδοσης της έκθεσης δεν αφήνει καλές εντυπώσεις. Πληροφορίες αναφέρουν, όμως, ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί για την Ελλάδα και αν ψηφιστεί ό,τι είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί, τότε «η έκθεση θα είναι καλή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή