Το βορειοευρωπαϊκό μοντέλο φορολόγησης πλησιάζει η Ελλάδα

Το βορειοευρωπαϊκό μοντέλο φορολόγησης πλησιάζει η Ελλάδα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μικρό νησί της Καραϊβικής Αρούμπα διατηρεί την πρωτιά στους ανώτατους φορολογικούς συντελεστές (59%) που εφαρμόζονται στα φυσικά πρόσωπα. Αντιθέτως, οι βαλκανικές χώρες έχουν ορισμένους από τους χαμηλότερους. Το γεγονός επανέρχεται στην επικαιρότητα, με αφορμή τις κυοφορούμενες αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης στην Ελλάδα.

Οπως προκύπτει από έρευνα της KPMG, η λίστα με τους υψηλότερους συντελεστές έχει έντονο βορειοευρωπαϊκό χαρακτήρα. Χώρες όπως η Σουηδία (56,6%), η Δανία (55,4%), η Ολλανδία (55%), η Αυστρία (50%) και το Βέλγιο (50%) συγκαταλέγονται σε αυτές με τους υψηλότερους συντελεστές.

Αντιθέτως, στην ΠΓΔΜ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής είναι μόλις 10%, στη Σερβία 15%, στη Σλοβακία 19% και στην Αλβανία 10%.

Κοινή είναι η εντύπωση ότι η οικονομική κρίση, πιθανόν, να βάλει στο στόχαστρο ακόμα περισσότερο τους «έχοντες». Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου προωθείται αύξηση στον ανώτατο φορολογικό συντελεστή από το 41% στο 45% για εισοδήματα άνω των 250.000 ευρώ. Πρόσφατη είναι και η δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολαντ, ο οποίος πρότεινε να επιβληθεί φόρος 75% σε όσους έχουν εισοδήματα άνω του 1.000.000 ευρώ.

Στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής ανέρχεται στο 45% και επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί και το 2013. Ωστόσο, εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται.

Σύμφωνα με την κ. Γεωργία Σταματέλου, γενική διευθύντρια στο Φορολογικό Τμήμα της KPMG «η υπερβολική φορολόγηση των φυσικών προσώπων δημιουργεί έντονα προβλήματα στην πραγματική οικονομία. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι μόνο οι συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων που επηρεάζουν τις αποφάσεις των επενδυτών στο παιχνίδι προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων. Δεν θα επιλέξει κάποιος την Ελλάδα όταν γνωρίζει ότι λόγω της υψηλής φορολογίας δεν θα μπορέσει να προσελκύσει τα κατάλληλα στελέχη από το εξωτερικό για να υποστηρίξει την επένδυσή του ή αν το καταφέρει θα είναι με σημαντικά μεγαλύτερο κόστος από ό,τι σε κάποια γειτονική χώρα». Και συνεχίζει: «Πέραν αυτού είναι πάρα πολλά τα αξιόλογα στελέχη στην Ελλάδα που λόγω των φορολογικών συντελεστών αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, με συνέπεια να απαξιώνεται το ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα. Εφτασε η ώρα οι αρχές να επικεντρωθούν στο πραγματικό πρόβλημα που είναι ο προσδιορισμός των πραγματικών εισοδημάτων προς φορολόγηση, για να προχωρήσουμε επιτέλους σε ένα πιο δίκαιο και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα».

Στη χώρα μας ο ανώτατος συντελεστής από το 2004 μέχρι και το 2009 ήταν 40%. Από το 2010 μέχρι και σήμερα διατηρείται στο 45% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Αν και έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο, ωστόσο είχε διατυπωθεί πρόσφατα η άποψη για την επιβολή ενός συντελεστή 50 – 55% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Επίσης παραμένει στο τραπέζι η επιβολή έκτακτης εισφοράς (όπως είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια) στους έχοντες εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Οι χώρες με τους υψηλότερους συντελεστές

Σύμφωνα με την έκθεση της KPMG οι ανώτατοι συντελεστές επιβάλλονται ως εξής:

– Στην Αυστρία ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 50% αφορά εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ

– Στο Βέλγιο ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 50% επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 36.300 ευρώ

– Στη Βουλγαρία ο ανώτατος συντελεστής 10% επιβάλεται ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος.

– Στη Φινλανδία ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 49% αφορά εισοδήματα άνω των 70.300 ευρώ.

– Στη Γερμανία ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45% αφορά εισοδήματα άνω των 250.731 ευρώ.

– Στην Ιταλία ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 43% επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ.

– Στο Λουξεμβούργο ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 41% αφορά εισοδήματα άνω των 41.794 ευρώ.

– Στην Ισπανία ο ανώτατος συντελεστής 52% επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 300.000 ευρώ.

– Στην Κύπρο ο ανώτατος συντελεστής 35% επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή