Εορταστικές εκπτώσεις στην ακτοπλοΐα

Εορταστικές εκπτώσεις στην ακτοπλοΐα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προσφορές και εκπτώσεις εισιτηρίων προχωρούν αρκετές ακτοπλοϊκές εταιρείες, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, προκειμένου να «δελεάσουν» το επιβατικό κοινό να ταξιδέψει προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Μοναδικός αστάθμητος παράγοντας, κατά τους ακτοπλόους, ο… καιρός, ωστόσο αισιοδοξούν ότι «οι προσφορές θα δελεάσουν όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν, έστω κι αν συναντήσουν λίγα μποφοράκια παραπάνω».

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα «αποχής», φαίνεται ότι επιστρέφουν και πάλι στις προσφορές ελπίζοντας να μπει ζεστό χρήμα στα ταμεία τους, που έχουν ανάγκη όπως «ο άνθρωπος το οξυγόνο». Να σημειωθεί ότι το εννεάμηνο του 2012, αν και οι ζημίες ήταν κατά 12 εκατ. λιγότερες από το αντίστοιχο περσινό, ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ως αποτέλεσμα του υψηλού κόστους καυσίμων και της μείωσης του μεταφορικού έργου κατά 15% στα οχήματα και κατά 25% στους επιβάτες. Ετσι, ορισμένες εταιρείες προσφεύγουν στις προσφορές, ενώ κάποιες άλλες απλά διατηρούν τις εκπτώσεις που προσφέρουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ειδικότερα:

– Ο όμιλος Attica προσφέρει εκπτώσεις από 10% έως 25%, ανάλογα με την επιλογή (αγορά με εισιτήριο επιστροφής, κοινός κωδικός για τετράκλινη καμπίνα κτλ.), ενώ προσφέρει κι ένα πρόγραμμα επιβράβευσης με συλλογή πόντων σε όλα τα καταστήματα κι επιχειρήσεις του ομίλου της MIG.

– Η ΑΝΕΚ, που έχει κοινοπραξία με την εταιρεία Superfast, θυγατρική του ομίλου Attica, προσφέρει εκπτώσεις για την Αδριατική, που ξεκινούν από 10% και φθάνουν το 30%, ενώ στο εσωτερικό πέρα από τις φοιτητικές εκπτώσεις 50%, προσφέρει εκπτώσεις 20% στα μετ’ επιστροφής εισιτήρια, είτε ένα δυναμικό πρόγραμμα επιβράβευσης των συχνών πελατών που μπορεί να σημαίνει αρκετά ταξίδια με πολύ χαμηλό ναύλο.

– Η εταιρεία Hellenic Sea Way (HSW) προσφέρει για τις Βόρειες Σποράδες ναύλο για επιβάτες από 15 ευρώ και για Ι.Χ. από 50 ευρώ, για Χίο και Μυτιλήνη προσφέρεται ναύλο για επιβάτες από 19 ευρώ και για Ι.Χ. από 50 ευρώ, ενώ για τα Ι.Χ. με μήκος μικρότερο από 3,70 μέτρα, προσφέρεται έκπτωση 40%. (Από την έκπτωση εξαιρούνται τα δρομολόγια προς τα νησιά του Σαρωνικού.)

– Η εταιρεία Μινωικές Γραμμές, θυγατρική του ομίλου Γκριμάλντι, προσφέρει εκπτώσεις 30% στα μετ’ επιστροφής εισιτήρια στους πλόες της Αδριατικής, ενώ στο εσωτερικό προσφέρει εκπτώσεις 25% στην κράτηση με κοινό κωδικό σε τετράκλινη καμπίνα, αλλά και πρόγραμμα επιβράβευσης συχνών επιβατών.

– Η εταιρεία ΝΕΛ ανακοίνωσε μειωμένες τιμές από Πειραιά προς Χίο με 31 ευρώ το άτομο στην οικονομική θέση, ενώ προς Μυτιλήνη σε οικονομική θέση με 34 ευρώ το άτομο. Για τις καμπίνες οι τιμές ξεκινούν από 43 ευρώ. Για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ και για τους δύο προορισμούς.

Κύκλοι της ακτοπλοΐας ανέφεραν ότι προσφορές δεν αποκλείεται να κάνουν και άλλες μικρότερες εταιρείες, περιμένοντας να τις ανακοινώσουν «λίγο πριν από τις γιορτές».

Πάντως, παρά τις προσφορές, παράγοντες της ακτοπλοϊκής αγοράς στον Πειραιά εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το μέλλον, τονίζοντας ότι «παρά τις εκπτώσεις-προσφορές η περιορισμένη εμπορευματική κίνηση, λόγω της ύφεσης, προς τη νησιωτική χώρα, αλλά και η οικονομική δυσπραγία θα περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις».

Να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως των προσφορών, οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες σχεδιάζουν ανασχεδιασμό δρομολογίων, όπου προβλέπεται και η προσωρινή απόσυρση πλοίων για λόγους οικονομίας, κυρίως τη χειμερινή περίοδο κατά την οποία το μεταφορικό έργο καταγράφει σημαντική πτώση, η οποία τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο μπορεί να φθάσει έως και 70% σε σχέση με τη θερινή περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή