Στα 26 δισ. οι ζημίες για τις τράπεζες από PSI και επαναγορά

Στα 26 δισ. οι ζημίες για τις τράπεζες από PSI και επαναγορά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ οι ζημίες για τις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες συνεπεία του «κουρέματος» των ομολόγων (PSI) και της επαναγοράς που ολοκληρώθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, το σωρευτικό «κούρεμα» ανήλθε τελικά στο 74,3%, που μεταφράζεται σε απώλειες (προ φόρων) ύψους 26,477 δισ. ευρώ. Πρόκειται για οριστικές ζημίες, καθώς με την «εθελοντική» συμμετοχή στην επαναγορά οι τράπεζες έχασαν κάθε ελπίδα ανάκτησης μέρους των απωλειών στην περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν και οι τιμές των ομολόγων ενισχυθούν.

Οι δυσθεώρητες απώλειες των τραπεζών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης αναφορικά με την ικανότητα των τραπεζών να προσελκύσουν ιδιώτες μετόχους. Οπως αναγνωρίζουν στελέχη τραπεζών, «σχεδόν μηδενίζεται η αξία της συμμετοχής των παλαιών κατόχων των μετοχών». Οι μετοχές των τραπεζών ήδη καταγράφουν απώλειες άνω του 96% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Υπογραμμίζεται ότι μόνο οι ζημίες από το PSI και την επαναγορά καλύπτουν το σύνολο της κεφαλαιακής ενίσχυσης (που περιλαμβάνει και την BlackRock), ύψους 27 δισ. ευρώ, που έχει προβλεφθεί για τις τέσσερις τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, εκτιμούν στελέχη τραπεζών, δεν αποκλείεται το ποσό αυτό τελικά να κινηθεί σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα λόγω της βαθύτερης ύφεσης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το σύνολο των απωλειών των 26,4 δισ.αποτελεί, ταυτόχρονα, όφελος για το Δημόσιο, λόγω της ισόποσης μείωσης του χρέους καθώς και της σημαντικής ελάφρυνσης για μελλοντικές πληρωμές τόκων.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στην επαναγορά με το 100% του χαρτοφυλακίου τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος –που αποτελούσε προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης–, όπως άλλωστε συνέβη και κατά το PSI. Οπως τονίζουν στελέχη τραπεζών, από το 2010 και μετά, οι ελληνικές τράπεζες διαδραμάτισαν αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους του Δημοσίου, καθώς πέρα από την καθοριστική συμμετοχή τους στο PSI και στο πρόγραμμα επαναγοράς, παρείχαν τις απαραίτητες εγγυήσεις στη Δημοκρατία της Φινλανδίας στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος και απορρόφησαν πλήρως όλες τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, που σήμερα κυμαίνονται στο 18 δισ. ευρώ, περίπου, καθώς το ενδιαφέρον από άλλους επενδυτές ήταν μηδενικό και η έλλειψη ρευστότητας έθετε σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα και της οικονομίας συνολικά.

Ωστόσο, οι μεγάλες αυτές απώλειες είχαν αποτέλεσμα τον εκμηδενισμό των κεφαλαίων των τραπεζών και κατ’ επέκταση της περιουσίας των μετόχων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, μόνο η Alpha Bank εμφάνισε θετική καθαρή θέση. Οι υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες όχι μόνο απώλεσαν –λόγω του PSI– τα κεφάλαια των μετόχων αλλά βρέθηκαν με αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή