ΥΠΕΚΑ: Ετήσιο όφελος 85 εκατ. ευρώ από την απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων

ΥΠΕΚΑ: Ετήσιο όφελος 85 εκατ. ευρώ από την απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Περισσότερα από 85.000.000 ευρώ τον χρόνο, εκτιμάται ότι είναι το όφελος από τη μείωση των διοικητικών βαρών της οικονομίας, μέσα από την απλοποίηση των περιβαλλοντικών δανειοδοτήσεων, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΚΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ψήφιση του σχετικού νόμου 4014/2011.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 49.000.000 ευρώ αφορούν στον ιδιωτικό τομέα και 36.000.000 στον δημόσιο, ενώ όπως σημειώνεται, από 21.534 φάκελους περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων τον χρόνο μέχρι το 2009, σήμερα ο αριθμός ανέρχεται στους 2.375, σημειώνοντας μία μείωση της τάξης του 89%.

«Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και μειώνουμε τη γραφειοκρατία, επιτρέποντας στα στελέχη της διοίκησης να ασχοληθούν με πολύ ουσιαστικότερα καθήκοντα», δήλωσε σχετικά ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, εκφράζοντας αισιοδοξία, ότι αν και «ο δρόμος είναι μακρύς, έχουμε τρέξει το μεγαλύτερο μέρος του και θα το φτάσουμε μέχρι τέλους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιεσήμανε δε, την ανάγκη να αφεθούν πίσω οι αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, προκειμένου να ανοίξουν «νέοι δρόμοι για στήριξη των επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», όπως είπε.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, σημαντικό στοιχείο για τη μείωση των μελετών συνιστά το γεγονός, ότι για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων και δραστηριοτήτων Β΄ κατηγορίας, δηλαδή έργα που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, δεν απαιτείται πλέον υποβολή μελέτης, αλλά υπάγονται κατόπιν δήλωσης του φορέα του έργου σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), γεγονός που σημαίνει, ότι λαμβάνουν αυτόματα περιβαλλοντικούς όρους που προσαρτώνται στην άδεια ίδρυσης ή εγκατάστασης ή λειτουργίας. Για τα έργα αυτά υποβάλλονταν ετησίως περίπου 13.300 μελέτες.

Επίσης, έχουν εισαχθεί όλες οι διαδικασίες που εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα περιβαλλοντικών όρων, εξάλειψη διπλών αδειοδοτήσεων, βελτίωση ποιότητας μελετών, μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η συστηματοποίηση και ενδυνάμωση των περιβαλλοντικών ελέγχων.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση, έχουν τυποποιηθεί όλες οι διαδικασίες που αφορούν στην αξιολόγηση των σχετικών μελετών περιβάλλοντος, ώστε να ακολουθούνται οι ίδιες πρακτικές τόσο από τις αδειοδοτούσες Αρχές, όσο και από τους γνωμοδοτούντες φορείς και το κοινό, ενώ έχουν προβλεφθεί ηλεκτρονικά πληροφοριακά συστήματα που θα υποστηρίζουν τις διαδικασίες και θα συνεισφέρουν στην ολοκλήρωσή τους με πλήρη διαφάνεια.

Το ΥΠΕΚΑ, όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να θέσει ως βασική προτεραιότητα την υλοποίηση σημαντικών στρατηγικών δράσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην έναρξη πλήρους λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (ΗΠΜ), το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει πιλοτικά εντός του πρώτου διμήνου του 2014 και να υπάρξει πλήρης λειτουργία του εντός του 2014.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΚΑ, προγραμματίζεται η σύνταξη του εθνικού σχεδίου τακτικών επιθεωρήσεων και ελέγχων των περιβαλλοντικών αδειών των έργων, αλλά και η επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού με την πραγματοποίηση ημερίδων, τόσο για υπαλλήλους της διοίκησης όσο και για στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, μελετητές, κλπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή