Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ τακτοποιούν τις τελευταίες εκκρεμότητες για τον ΟΠΑΠ

Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ τακτοποιούν τις τελευταίες εκκρεμότητες για τον ΟΠΑΠ

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετράνε πλέον σε κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ και ΟΠΑΠ τον χρόνο αποκρατικοποίησης του τελευταίου. Η κινητικότητα είναι μεγάλη, ενώ οι όποιες αμφιβολίες για την έκβαση της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης έχουν πλέον διαλυθεί. Την περασμένη εβδομάδα άρχισαν οι παρουσιάσεις της επιχείρησης στους υποψήφιους επενδυτές και συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα. Οι πρώτες έγιναν σε Intralot και BC Partners και από Δευτέρα πραγματοποιούνται οι παρουσιάσεις σε Primrose Treasure Limited (κινεζικών συμφερόντων), GauselmanAG (γερμανικών συμφερόντων) και Emma Delta Management (τσεχικών συμφερόντων).

Οι αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες Third Point και Texas Pacific Group (TPG) εμφανίζονται αποστασιοποιημένες από τη διαδικασία, αλλά δεν θεωρούνται εκτός διαγωνισμού, καθώς δεν έχουν γνωστοποιήσει, είτε επισήμως είτε ανεπισήμως, μια τέτοια πρόθεση. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν οι δύο εταιρείες να κινούνται προς την κατεύθυνση της σύμπραξης με άλλους ενδιαφερόμενους. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) φαίνεται να κινούνται προς την κατεύθυνση της τακτοποίησης των τελευταίων εκκρεμοτήτων-αγκαθιών. Η πρώτη σημαντική εκκρεμότητα αφορά την αποκάλυψη των συμφωνιών εμπιστευτικότητας που έχει υπογράψει/συνάψει η εταιρεία με προμηθευτές (π.χ. Intralot) και εταίρους (π.χ. Intralot και Scientific Games στα Κρατικά Λαχεία).

Σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη των εμπιστευτικών συμφωνιών, η πλευρά ΟΠΑΠ φέρεται να μην αναλαμβάνει το ρίσκο της αποκάλυψής τους, αναμένοντας μια ρύθμιση που θα την απαλλάσσει από τυχόν ευθύνες. Στελέχη του ΟΠΑΠ ανέφεραν ότι οι διαφιλονικούμενες συμβάσεις αφορούν ένα μικρό μέρος της αξίας του οργανισμού, το οποίο θα μπορούσε να διασφαλιστεί με ειδικούς όρους.

Η τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση πριν από μερικές εβδομάδες για το θέμα αυτό, πέρα από τις αντιδράσεις των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι «σκόνταψε» και σε γνωμοδότηση της Επ. Κεφαλαιαγοράς. Η τελευταία διέγνωσε υπέρβαση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης στην τροπολογία, παρέχοντας υπερ-δικαιώματα σε έναν μέτοχο και μάλιστα μειοψηφίας. Για τον λόγο αυτό, κυβέρνηση και Ταμείο ανέκρουσαν πρύμναν, επιζητώντας μια νέα διατύπωση.

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά τη συμβατική υποστήριξη του ΟΠΑΠ από την Intralot. Αν και μέχρι σήμερα η «γραμμή» του Ταμείου ήταν ότι «στα μεγάλα θέματα αποφασίζει ο νέος επενδυτής», ξαφνικά αυτό άλλαξε και κυριάρχησε η αντίθετη άποψη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την τεχνολογική υποστήριξη του οργανισμού. Η διοίκηση του ΟΠΑΠ φέρεται να έλαβε το «πράσινο φως» από το ΤΑΙΠΕΔ να διαπραγματευθεί μια νέα σύμβαση τεχνολογικής υποστήριξης από την Intralot. Το σκεπτικό είναι ότι ο νέος επενδυτής δεν θα έπρεπε να αναλάβει τον ΟΠΑΠ χωρίς μια τέτοια συμβατική υποχρέωση.

Η σύμβαση τεχνολογικής υποστήριξης που ισχύει σήμερα στον ΟΠΑΠ έχει υπογραφεί τον Ιούλιο του 2010 και λήγει τον ερχόμενο Ιούλιο. Η προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΑΠ είχε ξεκινήσει τον σχετικό διαγωνισμό όπου είχε προκριθεί τεχνικά η Intralot, αλλά με παρεμβάσεις του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η διοίκηση του οργανισμού δεν προχώρησε στο άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της εταιρείας. Η καθυστέρηση αυτή, αναμφίβολα, γέρνει την πλάστιγγα υπέρ Intralot, η οποία αναμφιβόλως επί μία τουλάχιστον 20ετία έχει τον έλεγχο της τεχνολογίας στον οργανισμό. «Στο παρά… ένα, η διαπραγμάτευση ευνοεί αυτόν που καίγεται λιγότερο», παρατηρούσε στέλεχος της αγοράς, προσθέτοντας ότι ήταν λάθος που χάθηκαν τόσοι μήνες, με την προοπτική να αποφασίσει για το θέμα αυτό ο νέος επενδυτής. Τώρα, μετά την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης και του Ταμείου, η Intralot φέρεται να πιέζει για την υπογραφή 5ετούς σύμβασης, ενώ η διοίκηση του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει ο χρόνος δέσμευσης του νέου επενδυτή που θα αναλάβει τον ΟΠΑΠ να είναι μικρότερος. Επίσης, όλα έδειχναν ότι αν είχε προχωρήσει εγκαίρως ο διαγωνισμός, το ετήσιο καταβαλλόμενο τίμημα θα ήταν αισθητά χαμηλότερο από το υφιστάμενο των 57 εκατ., μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Τέλος, πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ είναι και η νέα σύμβαση, που θα συμφωνηθεί μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot, να γίνει γνωστή στους υποψήφιους επενδυτές στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Απογείωση από το 2015

Από το 2015 αναμένεται να απογειωθεί ο ΟΠΑΠ σε έσοδα και κέρδη, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο (2013-2022) που παρουσιάστηκε ενόψει της ιδιωτικοποίησης. Συνεπικουρούμενος από την «προίκα» των λαχείων και των παιγνιομηχανημάτων (VLTs), ο οργανισμός αναμένεται να διπλασιάσει το μέγεθός του. Μόνον τα VLTs εκτιμάται ότι θα προσθέσουν έσοδα της τάξης των 3 δισ., ενώ άλλο 1 δισ. θα προσθέσουν τα λαχεία. Τη διετία 2013-14 ο ΟΠΑΠ θα «ζοριστεί» λόγω της ύφεσης, της επιβολής φόρου 30% αλλά και των επενδύσεων που θα υλοποιήσει. Το μέρισμα για τα αποτελέσματα του 2012 αναμένεται στα 55 λεπτά, του 2013 στα 13 λεπτά και του 2014 στα 20 λεπτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή