Σε επιφυλακή υπ. Οικονομικών και ΤτΕ μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας

Σε επιφυλακή υπ. Οικονομικών και ΤτΕ μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες στις 13.20 το μεσημέρι, μετά μακρά αναμονή, έφτασε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γεώργιο Προβόπουλο, το μήνυμα για την υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα των τριών κυπριακών τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς, σημαίνοντας τη λήξη συναγερμού. Η κυβέρνηση, αν και επιθυμούσε η μεταβίβαση να γίνει συναινετικά, ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει σε μονομερή δράση, καθώς ώρα με την ώρα μεγάλωνε ο κίνδυνος μιας μετάδοσης της κρίσης και στις ελληνικές τράπεζες. Υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος, με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, είχαν συμφωνήσει ότι τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών έπρεπε να ανοίξουν υπό ελληνικό έλεγχο, πάση θυσία, άμεσα. Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στήριζε η Ε.Ε. και η ΕΚΤ.

Η τελική απόφαση για την τύχη των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σφραγίστηκε σε συνάντηση των κ. Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβόπουλου -οι οποίοι βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία τις προηγούμενες ημέρες- την περασμένη Πέμπτη την οποία αποκάλυψε η «Κ» (24.03). Αμέσως μετά, οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξέτασαν όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες με βάση το νομικό πλαίσιο και συμφώνησαν στο βασικό πλαίσιο του νόμου που θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τον έλεγχο των κυπριακών υποκαταστημάτων για τη διασφάλιση της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η μονομερής δράση ήταν κάτι που η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδύνευε μια παρατεταμένη διακοπή των εργασιών των κυπριακών τραπεζών που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάχυση του φόβου και της ανησυχίας με τελικό αποτέλεσμα ουρές και μαζική απόσυρση καταθέσεων και από τις ελληνικές τράπεζες. Επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν τα καταστήματα να ανοίξουν την Τρίτη, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, και πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούσε να γίνει ανεκτή καμία περαιτέρω καθυστέρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ είχε προετοιμαστεί για τα χειρότερα, έχοντας ως μοντέλο την αντίδραση των πολιτών στη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου. Τότε οι εκροές καταθέσεων, υπό το φάσμα της εκδίωξης της χώρας μας από το ευρώ, είχαν ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Ετσι η ΤτΕ, σε συνεργασία με το ευρωσύστημα, δημιούργησαν ένα τείχος ρευστότητας για να εμποδίσουν τον κίνδυνο δημιουργίας πανικού στην περίπτωση που οι εξελίξεις στην Κύπρο ήταν αρνητικές. Στο πλαίσιο αυτό η κεντρική τράπεζα σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες ήταν προετοιμασμένες για να τροφοδοτούν με χρήματα νυχθημερόν τα ΑΤΜ των τραπεζών, ώστε να μην υπάρξει υποψία προβλήματος. Παράλληλα, χθες, τα καταστήματα των τραπεζών διοχετεύθηκαν με σημαντικά υψηλότερη ρευστότητα απ’ ό,τι συνήθως, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα δημιούργησε απόθεμα ρευστότητας ύψους 5 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστεί παν ενδεχόμενο. Η υπογραφή της συμφωνίας, χθες, λύτρωσε την κυβέρνηση, σημαίνοντας τη λήξη συναγερμού και στην ΤτΕ. Οι πολίτες, πάντως, χθες -έχοντας πια αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε συνθήκες κρίσης και πίεσης- αντέδρασαν με ψυχραιμία και δεν σημειώθηκε καμία ασυνήθιστη κίνηση στο μέτωπο των καταθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή