Ανοιχτά τα κυπριακά υποκαταστήματα

Ανοιχτά τα κυπριακά υποκαταστήματα

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανονικά και χωρίς περιορισμούς στις συναλλαγές θα επαναλειτουργήσουν σήμερα τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, καθώς χθες το μεσημέρι υπεγράφη η συμφωνία μεταβίβασής τους στην Τράπεζα Πειραιώς. Είχε προηγηθεί ένα τετραήμερο θρίλερ, διότι οι Κύπριοι καθυστερούσαν την υπογραφή της συμφωνίας προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το θέμα των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της γενικότερης διαπραγμάτευσης με την Ευρωζώνη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελλαδική πλευρά είχε πάρει το «πράσινο φως» από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε σε περίπτωση που υπήρχε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, να προχωρήσει σε υποχρεωτική μεταβίβαση των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα σε ελληνική τράπεζα, προκειμένου να διασφαλίσει την ευστάθεια του πιστωτικού συστήματος. Το τίμημα που κατέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για την απόκτηση των δραστηριοτήτων των τριών κυπριακών τραπεζών (Κύπρου, Cyprus Popular Bank, Ελληνική) ανέρχεται σε 524 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθεί επιπλέον στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς σημειώνουν ότι η απόκτηση και των τριών τραπεζών από ένα ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα ήταν προϋπόθεση που είχε τεθεί από το Eurogroup. Με τη νέα εξαγορά, το συνολικό ενεργητικό του ομίλου Πειραιώς ανέρχεται σε 95 δισ. ευρώ, με 1.660 καταστήματα και 24.000 υπαλλήλους.

Αύξηση καταθέσεων

Κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον περασμένο Φεβρουάριο, φτάνοντας τα 164 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, σημαντικό μέρος των εισροών, περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, αφορά εισροές από κυπριακές τράπεζες προς ελληνικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή