Περισσότερες αποπληρωμές δανείων από νέες χορηγήσεις

Περισσότερες αποπληρωμές δανείων από νέες χορηγήσεις

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικός ήταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου ο ρυθμός χρηματοδότησης της οικονομίας από τις τράπεζες, καταγράφοντας υποχώρηση κατά 3,5%. Το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες προς τον ιδιωτικό τομέα, εμφανίζεται αυξημένο κατά 3,3 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, οφείλεται σε μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίου δανείων που έγιναν από τις κυπριακές τράπεζες, αυξάνοντας το υπόλοιπο των δανείων στα 228,3 δισ. ευρώ από 224,9 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Οι συνθήκες ρευστότητας παραμένουν δύσκολες, γεγονός που επιβεβαιώνει και η εξέλιξη της μηνιαίας καθαρής χρηματοδότησης, που ήταν αρνητική κατά 365 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η αρνητική ροή χρηματοδότησης σημαίνει πως οι αποπληρωμές δανείων ήταν περισσότερες από τις νέες χορηγήσεις. Ο ρυθμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων υπήρξε πτωτικός κατά 3,6%, ενώ αρνητική κατά 132 εκατ. ευρώ ήταν και η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το χρέος των οποίων διαμορφώθηκε στα 110 δισ. ευρώ. Το σύνολο των κλάδων εμφάνισε αρνητικό ποσοστό χρηματοδότησης, με εξαίρεση τη μεταποίηση, τον ηλεκτρισμό και τον τουρισμό, που ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,95, 1,9% και 0,2% αντίστοιχα.

Ο ρυθμός χρηματοδότησης των νοικοκυριών υπήρξε επίσης αρνητικός κατά 3,2%, διαμορφώνοντας το χρέος τους στα 104,7 δισ. ευρώ από 105 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, ενώ η ροή χρηματοδότησης υποχώρησε κατά 254 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές από στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκαν στα 73,5 δισ. ευρώ και ο ρυθμός χρηματοδότησης των νοικοκυριών για την αγορά κατοικίας υποχώρησε κατά 3,2%. Στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, η πιστωτική επέκταση υποχώρησε κατά 5,3%, περιορίζοντας στο τέλος Μαρτίου τις οφειλές από καταναλωτικά δάνεια στα 29,5 δισ. ευρώ, από 29,7 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Εάν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα λοιπά δάνεια, που είναι κυρίως πιστώσεις για αγορά αυτοκινήτου ή σπουδαστικά δάνεια, τα υπόλοιπα της καταναλωτικής πίστης ανέρχονται στα 31,2 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή