Προβόπουλος: Επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο 2014

Προβόπουλος: Επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο 2014

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρές εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καταγράφτηκαν τον Απρίλιο, λόγω των ανησυχιών που προκάλεσε το «κούρεμα» στην Κύπρο.

«Η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να εδραιώνεται στην ελληνική οικονομία, παρ’ όλο που προς στιγμήν η κρίση στην Κύπρο –και ειδικότερα το «κούρεμα» των καταθέσεων– απείλησε και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Κατά συνέπεια, είναι πιθανό τον Απρίλιο να έχει καταγραφεί μία εκροή καταθέσεων, η οποία όμως δεν θα αντιστρέφει την τάση που έχει παρατηρηθεί από τα μέσα Ιουνίου έως και το τέλος Μαρτίου. Στο παραπάνω διάστημα, στις ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει καταθέσεις περίπου 20 δισ. ευρώ», σημείωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Μάρτιο αυξήθηκαν οριακά στα 164,08 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου από 164,02 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει μέχρι τα μέσα του 2014, ωστόσο τα πρώτα θετικά σημάδια θα εμφανιστούν πολύ νωρίτερα. «Το σταθερό πολιτικό κλίμα έχει συμβάλει στη βελτίωση της οικονομίας. Μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου η ψυχολογία έχει βελτιωθεί, διότι περιορίστηκε η πολιτική αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Σήμερα υπάρχει γενικότερα ένα βελτιωμένο κλίμα, καθώς η κυβέρνηση υλοποιεί τα συμφωνηθέντα και συνεπώς οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να επιστρέφουν», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, υποστήριξε ότι αυτή ήταν αναπόφευκτη και αναγκαία εξαιτίας των μεγάλων δημοσιονομικών ανισορροπιών (έλλειμμα και χρέος) που αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία. Επομένως, όπως ανέφερε, η δραστική προσαρμογή που ακολούθησε η χώρα ήταν επόμενο να προκαλέσει επώδυνες συνέπειες τόσο στα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων όσο και στο μέτωπο της απασχόλησης με την αύξηση της ανεργίας. «Ωστόσο», σημείωσε ο κ. Προβόπουλος, «δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση, καθώς η χώρα είχε αποκοπεί από τις αγορές. Αν στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος προσαρμογής, που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010, η Ελλάδα ακολουθούσε ηπιότερη πορεία προσαρμογής, αυτό θα σήμαινε ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα είχαν κληθεί να συνεισφέρουν περισσότερο. Και πολύ αμφιβάλλω αν θα ήταν διατεθειμένες να το πράξουν ώστε να έχουμε εμείς ένα πιο ήπιο πρόγραμμα».

Εκτίμησε, επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ίσως να μη χρειαστεί τελικά να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος OMT, το οποίο παρουσίασε τον Σεπτέμβριο με στόχο να κατευνάσει τους φόβους των αγορών για διάλυση του ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή