Τα βασικά σενάρια για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Τα βασικά σενάρια για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στο ερώτημα εάν θα υπάρχει και σε ποιο ύψος θα φθάνει το αφορολόγητο όριο στον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΦΑ) που θα εφαρμοστεί από το 2014, καλούνται να δώσουν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Τα βασικά σενάρια που επεξεργάζονται το οικονομικό επιτελείο και η αρμόδια διακομματική επιτροπή προβλέπουν την ύπαρξη αφορολόγητου ορίου, αλλά το μέγεθός του θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ακινήτων που θα περιληφθούν στη «δεξαμενή» των προς φορολόγηση ακινήτων.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και όσο πιο διευρυμένη είναι η φορολογική βάση, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το αφορολόγητο όριο για τους μικροϊδιοκτήτες. Καθοριστικής σημασίας για την ύπαρξη αφορολόγητου ορίου ή μη θα είναι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη φορολόγηση όλων των αγροτεμαχίων (ακόμη και αυτά που ανήκουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες), με την εφαρμογή ξεχωριστής φορολογικής κλίμακας για τα αγροτικά και μη αγροτικά. Για τα μη αγροτικά εξετάζεται να επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ, ενώ για τα αγροτικά τα σενάρια προβλέπουν την εφαρμογή μικρού αφορολόγητου της τάξης των 30.000 ευρώ ή τη χορήγηση έκπτωσης φόρου. Πέραν αυτού, όμως, στην αγορά υπάρχει η αίσθηση ότι μέσα στο φθινόπωρο η κυβέρνηση θα χρειαστεί να παρέμβει ξανά και να «διορθώσει» κάποιες αδικίες. Αυτό γιατί μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών. Στο νέο σύστημα θα «πατήσει» ο νέος ενιαίος φόρος επί των ακινήτων (όπως συμβαίνει, άλλωστε, και με το ΕΕΤΗΔΕ). Ωστόσο, από τις επερχόμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, σε κάποιες περιοχές οι τιμές θα αυξηθούν και σε κάποιες θα μειωθούν.

Ετσι, ενδέχεται να παρατηρηθεί το φαινόμενο της αύξησης του φόρου σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα των νοικοκυριών και να μειωθεί σε άλλες όπου τα εισοδήματα είναι υψηλά. Στο πλαίσιο αυτό, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ενδεχόμενες παρεμβάσεις στον ενιαίο φόρο, όταν οι νέες αντικειμενικές αξίες ανακοινωθούν. Ανεξαρτήτως αυτού, όμως, το βασικό σενάριο για τον νέο ΕΦΑ προβλέπει:

1. Την εφαρμογή του για πάσης φύσεως ακίνητα, εντός και εκτός σχεδίων πόλεων. Δηλαδή, κατοικίες, γραφεία, ακίνητα επιχειρήσεων, καταστήματα, αποθήκες, ακίνητα της Εκκλησίας, γκαράζ, οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκοτόπους, αγρούς κ.λπ.

2. Ατομικός υπολογισμός του φόρου για κάθε φυσικό πρόσωπο. Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται πρόταση για ατομικό αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση για ένα ζευγάρι θα ισχύει συνολικό αφορολόγητο όριο αξίας ακίνητης περιουσίας 100.000 ευρώ, με αποτέλεσμα από τον νέο φόρο να απαλλαγούν περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι. Πάντως, από τις συζητήσεις δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να μην υπάρχει αφορολόγητο όριο.

3. Κλίμακα με 6 έως 8 κλιμάκια και αντίστοιχους συντελεστές φόρου. Στο σενάριο προβλέπεται η κλιμάκωση του συντελεστή από το επίπεδο του 0,1% έως και το 2%.

Για τα ακίνητα της Εκκλησίας και των επιχειρήσεων εξετάζεται η θέσπιση ενιαίας κλίμακας που δεν θα έχει αφορολόγητο όριο. Το ίδιο θα ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ για εκείνα κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα άνευ αφορολόγητου ορίου αποτελούμενη από 4 συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%. Πάντως, μελετάται το ενδεχόμενο να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και για τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία, όπου θα προβλέπει την εφαρμογή των συντελεστών 0,1%, 0,2% και 0,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή