Από τον Ιούνιο ξεκινά ο Γολγοθάς για τους φορολογούμενους

Από τον Ιούνιο ξεκινά ο Γολγοθάς για τους φορολογούμενους

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν 9μηνο «Γολγοθά» καλούνται να διαβούν οι φορολογούμενοι, με τα βάρη να ξεκινούν από τον Ιούνιο και να ολοκληρώνονται τον Φεβρουάριο του 2014. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να εντάξει στο πολυνομοσχέδιο διάταξη που προβλέπει την αποπληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2011 και του 2012 σε επτά μηνιαίες δόσεις, έρχεται να προστεθεί στις ήδη πολλές φορολογικές υποχρεώσεις του έτους.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η φορολόγηση της περιουσίας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι πρόκειται για την «ασφαλέστερη» μέθοδο συγκέντρωσης εσόδων. Την ώρα που οι έμμεσοι φόροι υποχωρούν, λόγω της πτώσης της κατανάλωσης εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης, τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν σταθερά μία υπεραπόδοση των φόρων στην περιουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημοσιονομική προσαρμογή στο σκέλος των εσόδων θα βασιστεί στη φορολόγηση των ακινήτων. Ομως, μέσα στους επόμενους εννέα μήνες, η πλειοψηφία των φορολογουμένων θα πρέπει να ανταποκριθεί και σε άλλες υποχρεώσεις.

Από τον Ιούνιο, το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει να αποστέλλει τα σημειώματα για την καταβολή του ΦΑΠ του 2011, ενώ μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014 θα πληρώνεται το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ). Ειδικότερα:

1. ΕΕΤΑ. Πρόκειται για το μεταβατικό στάδιο μεταξύ του γνωστού ΕΕΤΗΔΕ και του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) που θα εφαρμοστεί το 2014. Για το 2013 το ΕΕΤΑ θα υπολογιστεί όπως ακριβώς το ΕΕΤΗΔΕ και θα καταβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε 5 διμηνιαίες δόσεις, με τελευταία τον Φεβρουάριο του 2014. Η διαφορά, βέβαια, με το ΕΕΤΗΔΕ είναι ότι το ΕΕΤΑ θα είναι μειωμένο κατά 15%. Ωστόσο, περίπου 5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα κληθούν από τον Ιούλιο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 να καταβάλλουν συνολικά 1,9 δισ. ευρώ. Από το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, για το ΕΕΤΑ προκύπτει επίσης ότι:

– Στις απαλλασσόμενες ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες εντάσσεται και το 17% των επιφανειών των επιχειρήσεων κάμπινγκ.

– Θα είναι σημαντικά αυξημένο για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών, αφού πλέον θα υπολογίζεται με βάση τη μέση τιμή ζώνης του δήμου και όχι με 3 ευρώ το τ.μ.

– Θα επιβάλλεται και στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους στο Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις.

– Θα επιβαρύνει όλες ανεξαιρέτως τις ηλεκτροδοτούμενες κατά την 1η Μαΐου 2013 δομημένες επιφάνειες, ακόμη και τις μη αποπερατωμένες οικοδομές που χρησιμοποιούν «εργοταξιακό» ρεύμα.

2. ΦΑΠ του 2011 και του 2012. Αφορά περισσότερους από 500.000 φορολογούμενους και η αποστολή των σημειωμάτων θα ξεκινήσει από Ιούνιο και Ιούλιο. Ο ΦΑΠ επιβάλλεται σε όσους έχουν κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η πληρωμή των ΦΑΠ 2011 και 2012 θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις και ο συντελεστής φορολόγησης είναι κλιμακωτός (από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου). Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου η ελάχιστη δυνατή δόση είναι 50 ευρώ.

3. ΦΑΠ του 2013. Ο συγκεκριμένος φόρος θα καταβληθεί σε 4 μηνιαίες δόσεις και το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει την αποστολή των σχετικών σημειωμάτων από το φθινόπωρο (πιθανότατα Σεπτέμβριο).

4. Φόρος εισοδήματος. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που για τους περισσότερους θα προβλέπουν την καταβολή φόρων. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, το ποσό θα μπορεί να αποπληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και τα πρώτα εκκαθαριστικά θα σταλούν τον Ιούλιο.

5. Τέλη κυκλοφορίας. Στο τελευταίο δίμηνο του 2013 οι κάτοχοι αυτοκινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας.

6. Ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η νέα ρύθμιση προβλέπει 48 ή και απεριόριστες μηνιαίες δόσεις για όσους ενταχθούν και αποδεικνύουν ότι έχουν πραγματική αδυναμία. Η ρύθμιση αποτελεί μεν θέλγητρο για όσους έχουν οφειλές, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι από τη στιγμή που θα υπαχθούν θα έχουν να πληρώνουν κάθε μήνα το ποσό που θα συμφωνηθεί.

Αύξηση εσόδων

Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι από τα μέτρα που προωθούνται με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προκύπτει αύξηση των εσόδων κατά 5,9 δισ. ευρώ για το διάστημα 2013 – 2017. Ειδικότερα:

1. Από τη ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες το κράτος προβλέπει ότι θα εισπράξει 2,73 δισ. ευρώ το διάστημα 2013-2017.

2. Από την εφαρμογή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων που θα εισπραχθεί και φέτος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τα έσοδα θα είναι 1,9 δισ. ευρώ.

3. Από τη ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα προσδοκώμενα έσοδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας είναι συνολικά 795 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2013-2016.

4. Από την έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά θα αποδώσει 490 εκατ. ευρώ φέτος και το 2014.

Επίσης, το δημοσιονομικό όφελος από τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου αυξάνεται στα 6 δισ. ευρώ, καθώς από την αύξηση των ωρών εργασίας των δασκάλων εξοικονομούνται 103 εκατ. ευρώ από τις κρατικές δαπάνες της περιόδου 2013-2014.

2,17 δισ. ευρώ η «νέα» γενιά ληξιπρόθεσμων

Φόρους ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ δεν πλήρωσαν οι υπόχρεοι μέσα στον Μάρτιο, με αποτέλεσμα η «νέα» γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών να φθάνει στα 2,17 δισ. ευρώ. Δηλαδή, από την 1η Ιανουαρίου του 2013 έως και το τέλος Μαρτίου οι φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν 2,17 δισ. ευρώ, τόσο εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, όσο και επειδή περίμεναν τη νέα ρύθμιση.

Ωστόσο, για τα συγκεκριμένα χρέη, οι υπόχρεοι θα μπορούν είτε να υπαχθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013 στις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα, είτε να περιμένουν να ενεργοποιηθεί η νέα «πάγια» ρύθμιση, που θα προβλέπει όμως την εξόφληση των οφειλών σε έως και 12 δόσεις. Πρόκειται για την «πάγια» ρύθμιση που θα εγκριθεί με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Μετά την προσθήκη των 800 εκατ. ευρώ του Μαρτίου στις μη εξυπηρετούμενες φορολογικές υποχρεώσεις, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο (παλαιά και νέα) έφτασαν στα 57,2 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, τον Μάρτιο οι εισπράξεις περιορίστηκαν στα 746 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από το συνολικό ποσό των 57,2 δισ. ευρώ στο οποίο ανέρχονται πλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, τα 9 δισ. ευρώ είναι παλαιά χρέη πτωχευμένων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, ενώ άλλα 3,671 δισ. ευρώ είναι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές ΔΕΚΟ, δημοτικών επιχειρήσεων και λοιπών φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή