Κόντρα στην κρίση ο τουρισμός συνεχίζει να προσελκύει επενδυτές

Κόντρα στην κρίση ο τουρισμός συνεχίζει να προσελκύει επενδυτές

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί έναν τομέα όπου υπάρχει ενδιαφέρον για την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας.

Το ρεκόρ των αφίξεων ξένων επισκεπτών και των εσόδων τη φετινή σεζόν, αλλά και τα πρώτα μηνύματα που δείχνουν ότι τα τουριστικά μεγέθη μπορεί να αναρριχηθούν σε υψηλότερα επίπεδα το 2014 δημιουργούν προσδοκίες για νέες επενδύσεις.

Στα επενδυτικά τους σχέδια έχουν εντάξει τη χώρα μας μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί, όπως η TUI. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης όμως υλοποιούνται επενδύσεις και για την κατασκευή μικρομεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων και μπουτίκ ξενοδοχείων.

Η «Κ» εντόπισε τέτοιες περιπτώσεις ξενοδοχείων που λειτούργησαν στη χώρα μας τη φετινή σεζόν ή πρόκειται να λειτουργήσουν μέσα στο 2014. O πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας, Κώστας Μαρινάκος, αναφέρει στην «Κ» ότι τη φετινή περίοδο λειτούργησαν στον προορισμό της Αρκαδίας τρεις νέες μονάδες.

Πρόκειται για τη μονάδα Νεφέλες στην περιοχή του Καρδαρά, τη μονάδα Χόντος classic hotel and spa στην περιοχή της Νεστάνης και το Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη στην περιοχή του Λεωνιδίου. Οι τρεις μονάδες διαθέτουν 80 δωμάτια 150 κλινών και ο προϋπολογισμός τους άγγιξε τα 10 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ενωσης σημειώνει ότι πέραν των νέων επενδύσεων επιχειρείται η προσέλκυση συνεδρίων από 100 έως 200 ατόμων, καθώς έχει επιτευχθεί συνεργασία μεταξύ ξενοδοχειακών μονάδων για την ικανοποίηση των αναγκών διαμονής των συνέδρων. Ο κ. Μαρινάκος τονίζει ότι πλέον μετά την εγχώρια κρίση οι ξενοδόχοι περιοχών όπως η Αρκαδία, που εξαρτώνται σχεδόν 100% από τον εσωτερικό τουρισμό, προσανατολίζονται στην προσέλκυση πελατείας από το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό η Ενωση έχει προσκαλέσει τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους από τη Βρετανία, την Ιταλία και το Ισραήλ, ενώ προγραμματίζει να φέρει και επαγγελματίες από τη Ρωσία και την Κύπρο.

Εξάλλου, στις αρχές του επόμενου έτους η Coco Mat σχεδιάζει να ανοίξει μία νέα «μπουτίκ» μονάδα στο Κολωνάκι δυναμικότητας 36 δωματίων. Πρόκειται για το πέμπτο ξενοδοχείο της εταιρείας, ο προϋπολογισμός της κατασκευής του οποίου θα κινηθεί κοντά στα 4 εκατ. Παράλληλα, το 2014 η Dolphin Capital Investors προγραμματίζει να λειτουργήσει άλλη μία μονάδα -πέραν του Aman Zoe- στο Πόρτο Χέλι, με δυναμικότητα 65 δωματίων και προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.

Δύο ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών άνοιξαν φέτος το καλοκαίρι στη Λακωνία. Το ξενοδοχείο Alas Resort and Spa με 91 κλίνες λειτούργησε στη περιοχή Ελιά, ενώ ο προϋπολογισμός του έφθασε τα 5 εκατ. ευρώ. Επίσης, στον Κόλπο της Πλύτρας λειτούργησε το ξενοδοχείο Princess Kyniska Suites. Στην περιοχή Κανάλι Πρέβεζας, το Sesa Boutique Hotel με δυναμικότητα 10 δωματίων που αποτελεί επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία σχεδιάζει την επέκταση της μονάδας με άλλα 35 δωμάτια, επενδύοντας επιπλέον 2,8 εκατ. ευρώ. Επίσης, στην περιοχή Αγιος Δημήτριος στο Ανατολικό Πήλιο λειτούργησε φέτος το ξενοδοχείο Theta Hotel με δυναμικότητα 50 κλινών, μια επένδυση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, σε πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας ο επικεφαλής της TUI κ. Πίτερ Λονγκ ανακοίνωσε ότι ο γερμανικός κολοσσός θα προχωρήσει στη δημιουργία νέων ξενοδοχείων στην Κρήτη και τη Ρόδο. Τον κ. Λονγκ και άλλα στελέχη της TUI συνάντησε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη στο Λονδίνο, κατά την επίσκεψή της στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης World Travel Market που ανοίγει τις πύλες της τη Δευτέρα. Τα στελέχη της TUI επιβεβαίωσαν στην υπουργό τα σχέδιά τους για τις νέες επενδύσεις στη χώρα μας, ενώ ανέφεραν ότι θα δημιουργήσουν και νέα τουριστικά πακέτα. Παράλληλα, θα καταρτίσουν και ειδικά προγράμματα τουρισμού για το φθινόπωρο και την άνοιξη. Επιπροσθέτως, η υπουργός συναντήθηκε και με εκπροσώπους της Thomas Cook, οι οποίοι της ανέφεραν ότι εστιάζουν τις επενδύσεις τους σε Condo Hotels (ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας), ενώ ενεργούν προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών που θα μετακινηθούν προς τη χώρα μας το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή