ΣΜΕΧΑ: Ελληνική πρωτοτυπία ο διπλός φόρος στις συναλλαγές και στην υπεραξία

ΣΜΕΧΑ: Ελληνική πρωτοτυπία ο διπλός φόρος στις συναλλαγές και στην υπεραξία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορολογία πολλών ταχυτήτων στο Χρηματιστήριο επεφύλαξε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Εντονη αντίδραση εκδηλώνεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την ΕΧΑΕ (μητρική του Χρηματιστηρίου), τον ΣΜΕΧΑ και όλους τους εκπροσώπους της αγοράς (μεταξύ αυτών ο ΣΕΔΥΚΑ -που εκπροσωπεί τις ανώνυμες εταιρείες λήψης και διαβίβασης εντολών- ανακοινώνει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη) για διατάξεις που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των εγχώριων επενδυτών.

Οπως αποκάλυψε την Τρίτη η «Κ», ισχύει ο φόρος υπεραξίας 15% από τις 2 Ιανουαρίου 2014 και για τα warrants με μηδενική τιμή κτήσης (αφού δόθηκαν δωρεάν στους μετόχους μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το περασμένο καλοκαίρι). Επιτηδευματίες χαρακτηρίζονται τα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν 3 συναλλαγές στο εξάμηνο για μη εισηγμένες εταιρείες (όπως για παράδειγμα η ΦΑΓΕ που έχει εκδώσει ομολογιακό δάνειο). Δεν ισχύει η διεκδίκηση του αφορολογήτου ύψους 25.000 ευρώ στην υπεραξία που είχαν ζητήσει και οι εποπτικές αρχές (Επ. Κεφαλαιαγοράς, ΕΧΑΕ) και οι χρηματιστές (ΣΜΕΧΑ) και οι θεσμικοί επενδυτές (ΕΘΕ), που υπογραμμίζουν με δηλώσεις τους στην «Κ» ότι «έχει βρεθεί η Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα μεταξύ των 17 χωρών της Ευρωζώνης να νομοθετεί κατά της χρηματιστηριακής αγοράς και σε βάρος των εγχώριων επενδυτών». Οπως τονίζει ο ΣΜΕΧΑ σε ανακοίνωσή του, «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο

α) χαρακτηρισμός ενός επενδυτή-φυσικού προσώπου ως επιτηδευματία,

β) ταυτόχρονη ύπαρξη φόρου συναλλαγών και φόρου υπεραξίας χωρίς αφορολόγητο

αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία, καθόσον πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υφίστανται με τον τρόπο που προτείνονται από το υπουργείο Οικονομικών να εφαρμοσθούν στην Ελλάδα». Ο ΣΜΕΧΑ ανέθεσε στη γνωστή εταιρεία Ernst & Young να διερευνήσει το φορολογικό καθεστώς των κεφαλαιαγορών σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και τα αποτελέσματα της μελέτης επιγραμματικά ανάφεραν τα εξής:

• Πουθενά στις χώρες που διεξήχθη η μελέτη δεν υπάρχει η έννοια του «επιτηδευματία φυσικού προσώπου» λόγω συναλλαγών του σε μετοχές – παράγωγα – ομόλογα.

• Η ταυτόχρονη ύπαρξη φόρου συναλλαγών και φόρου υπεραξίας δεν είναι ο κανόνας. Οπου όμως συνυπάρχουν και οι δύο φόροι, υπάρχουν μια σειρά από φοροαπαλλαγές ή εξαιρέσεις από τον φόρο υπεραξίας. Χθες το πρωί το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διευκρινιστική ανακοίνωση, μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκε από την πρόβλεψη του νομοσχεδίου που οδηγεί στην υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων από τους επενδυτές της Εναλλακτικής Αγοράς.

Στην ανακοίνωσή του «διευκρινίζεται ρητά, για την άρση παρερμηνειών και την προσέλκυση επενδύσεων, ότι ο κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός εξαμήνου θεωρούνται επιχειρηματική συναλλαγή, δεν εφαρμόζεται για τους τίτλους που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά ή που εκδίδονται από εισηγμένες εταιρείες».

Από τις 2 Ιανουαρίου 2014 θα ισχύσει ταυτόχρονα και ο φόρος υπεραξίας (15%) παράλληλα με την επιβάρυνση του φόρου συναλλαγών 0,20% επί των πωλήσεων.

Σε περίπτωση μεταβίβασης μη εισηγμένων τίτλων, η τιμή πώλησης προσδιορίζεται με βάση την αξία των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας που εκδίδει τους μεταβιβαζόμενους τίτλους κατά τον χρόνο της μεταβίβασης ή το τίμημα που αναγράφεται στη σύμβαση μεταβίβασης, εφόσον αυτό είναι υψηλότερο. Αν η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί, θεωρείται ότι είναι μηδενική. Με το σχέδιο νόμου προσδιορίζεται ως έτος αναφοράς το 1999 (έναρξη αποϋλοποίησης τίτλων) για τους εισηγμένους τίτλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή