Επαφές της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στις ΗΠΑ

Επαφές της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στις ΗΠΑ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά συναντήσεων σε καλό κλίμα, όπου διαπιστώθηκε και σύμπνοια απόψεων σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν την παγκόσμια ναυτιλία, είχε αντιπροσωπεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με την πολιτική και διοικητική ηγεσία των ΗΠΑ. Η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, υπό τον πρόεδρο της ΕΕΕ, Θ. Βενιάμη, και με τη συνοδεία των κ.κ. Π. Λασκαρίδη, Ι.Κ. Λύρα, Κ. Πέππα και της δρος Α. Μπρεδήμα, συναντήθηκαν, μεταξύ άλλων, με τον κ. Κ. Σμαρτ, ειδικό σύμβουλο Εθνικής Οικονομίας και Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, όπου τόνισαν τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως κατέχουσας την πρώτη ναυτιλία διεθνώς. Ενα από τα βασικότερα θέματα των συναντήσεων ήταν η μείωση των ατμοσφαιρικών εκπομπών των πλοίων και οι προτάσεις για την υιοθέτηση μηχανισμού παρακολούθησης, αναφοράς και εξακρίβωσης (MRV) των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της διεθνούς ναυτιλίας και ειδικότερα η σχετική αμερικανική πρόταση που συζητείται στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ). Επίκεντρο των συζητήσεων αποτέλεσε το φλέγον θέμα της επικείμενης εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης Διαχείρισης του Θαλάσσιου Ερματος και οι εμπορικές και πρακτικές επιπτώσεις από τη σχετική ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ.

Επίσης, τονίσθηκαν οι θετικές συνέπειες για την απελευθέρωση της πρόσβασης στην αγορά ναυτιλιακών υπηρεσιών από τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις των εμπορικών συμφωνιών των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και με τις χώρες του Ειρηνικού. Μεταξύ των αξιωματούχων με τους οποίους συναντήθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία, περιλαμβάνονται ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ναυτιλιακής Επιτροπής (Federal Maritime Commission) Μ. Κορντέρο, ο επικεφαλής της Ναυτιλιακής Διοίκησης (MARAD) Π. Τζένιχεν, ο υποναύαρχος Τ. Σερβίντιο της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και η συντονίστρια του υπουργείου Εξωτερικών (State Department) για θέματα πειρατείας και ναυτικής ασφάλειας, Ν. Χόπκινς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή