Δέσμευση τραπεζικών θυρίδων σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής

Δέσμευση τραπεζικών θυρίδων σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο του φορολογικού μηχανισμού εισέρχονται πλέον και οι θυρίδες. Σε ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών αναγράφεται ξεκάθαρα ότι όταν διαπιστώνεται μεγάλη φοροδιαφυγή από επιχειρήσεις, τότε θα δεσμεύεται άμεσα το 50% των χρηματικών ποσών που έχουν σε θυρίδες και το σύνολο του μη χρηματικού περιεχομένου τους.

Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζονται και οι υπόλοιπες οι ποινές που θα επιβάλλονται σε όσους συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν. Οπως προβλέπεται, από εδώ και στο εξής η φορολογική διοίκηση δεν θα παραλαμβάνει κανένα έγγραφο που απαιτείται κατά τις κείμενες διατάξεις για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και βέβαια δεν θα χορηγεί αντίστοιχα έγγραφα. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι δεν θα παραλαμβάνει και δεν θα χορηγεί δηλώσεις, συμφωνητικά, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κ.λπ. Επίσης, σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε πριν κλείσει η Βουλή και περιελάμβανε διάφορες φορολογικές διατάξεις, το κράτος θα δεσμεύει «το 50% των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών, όπως ιδίως των κοινών, υφιστάμενων ή νέων, των χρηματικών παρακαταθηκών και του χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων του παραβάτη στα λειτουργούντα στην Ελλάδα πιστωτικά ιδρύματα και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων». Υπάρχει, όμως και ειδική πρόβλεψη για το μη χρηματικό περιεχόμενο των θυρίδων και των μη χρηματικών παρακαταθηκών, οι οποίες θα «δεσμεύονται στο σύνολό τους».

Τα μέτρα αυτά δεν εφαρμόζονται:

1. Για ποσά μισθών και συντάξεων που κατατίθενται στους εν λόγω λογαριασμούς φυσικών προσώπων.

2. Για ποσά που καταβάλλονται με χρέωση των τηρούμενων λογαριασμών σε αντίστοιχη πίστωση λογαριασμών του Δημοσίου για την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων του παραβάτη.

3. Για ποσά που προορίζονται για την έκδοση τραπεζικών επιταγών σε διαταγή ελληνικού Δημοσίου – αρμόδιας εφορίας του παραβάτη – και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, για την καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του παραβάτη.

4. Για αποδοχές εργαζομένων και ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται από τον παραβάτη.

5. Εφόσον ο παραβάτης έχει κατά του Δημοσίου μη εκχωρηθείσα ανταπαίτηση. Επίσης, μπορεί να προχωρήσει η ολική ή η μερική άρση των μέτρων:

– Μετά την καταβολή τουλάχιστον του 40% του συνολικά προσδιορισθέντος ποσού των φόρων, τελών και εισφορών, εάν δεν αμφισβητηθούν οι ποινές.

– Μετά την καταβολή τουλάχιστον του 50% του συνολικά προσδιορισθέντος ποσού των φόρων, τελών και εισφορών μετά των τόκων και προστίμων, σε περίπτωση αμφισβήτησης των πράξεων προσδιορισμού από τον υπόχρεο.

Υποχρεωτικά στο σύνολό τους αίρονται τα παραπάνω μέτρα:

α. Με την καταβολή ποσού άνω του 70% του συνολικά προσδιορισθέντος ποσού των φόρων, τελών και εισφορών.

β. Εφόσον παύουν να υφίστανται οι προϋποθέσεις εφαρμογής τους.

γ. Μετά την πάροδο 5 ετών από την έκδοση των πράξεων προσδιορισμού.

Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω μέτρα μπορούν να αρθούν σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτων, με την προϋπόθεση ότι το τίμημα της μεταβίβασης θα αποδοθεί στο Δημόσιο για την καταβολή των οικείων φόρων, τελών και εισφορών μετά των τόκων και προστίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή