Συζητούν μέτρα ελάφρυνσης για το 25% του συνολικού χρέους

Συζητούν μέτρα ελάφρυνσης για το 25% του συνολικού χρέους

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα ελάφρυνσης χρέους που ανέρχεται στα 82 δισ. ευρώ ή στο ένα τέταρτο του συνολικού χρέους (περίπου στο 25%) εξετάζει η Ευρωζώνη σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που έχουν δεσμευθεί να λάβουν οι εταίροι της χώρας. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους ξένου Τύπου, υποστήριξε πως ενδεχόμενη νέα βοήθεια από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή μείωσης των επιτοκίων ή παράτασης της περιόδου αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους. Ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κ. Ρέγκλινγκ, ότι τα μοναδικά δάνεια που θα μπορούσαν να υποστούν μία αλλαγή στους σημερινούς όρους τους είναι τα διακρατικά, μειώνουν κατά πολύ το εύρος του χρέους που θα μπορούσε να αναδιαρθρωθεί. Επί της ουσίας, οι παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν:

1. Στα διμερή δάνεια ύψους 52 δισ. ευρώ. Επί των δανείων αυτών η Ελλάδα καταβάλλει επιτόκιο ίσο με το Euribor συν 0,50% και θα μπορούσε να γίνει μία περικοπή του.

2. Σε δάνεια του EFSF ύψους 30 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που είχαν ίδιους όρους με τα ελληνικά ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το PSI και δόθηκαν στους ιδιώτες που συμμετείχαν στη διαδικασία αυτή. Επί της ουσίας, τα συγκεκριμένα δάνεια του EFSF και τα ελληνικά ομόλογα μετά το PSI είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, ώστε οι ιδιώτες να αισθάνονται ασφαλείς για την επένδυσή τους.

Τα δάνεια του EFSF, ύψους 30 δισ. ευρώ, έχουν επιτόκιο 2% (όσο και τα ομόλογα) και δεν έγινε καμία μείωσή του όταν η Ευρωζώνη είχε λάβει σχετική απόφαση πέρυσι για τα άλλα δάνεια που έχει διαθέσει το EFSF προς την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Τότε είχε αποφασιστεί να μην αλλάξουν οι όροι των συγκεκριμένων δανείων, καθώς θα έπρεπε να γίνει το ίδιο και στα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες. Τώρα, όμως, οι ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές εξετάζουν τη νομική φόρμουλα που θα μπορούσε να λειτουργήσει και να επιτρέψει τη μείωση του επιτοκίου 2% σε επίπεδα κοντά στο 0%, χωρίς να χρειαστεί να γίνει το ίδιο και με τα ομόλογα των ιδιωτών.

Πέραν αυτών, τις τελευταίες ημέρες η αγορά δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα. Χθες, η διαφορά απόδοσης των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών (spread) υποχώρησε έως και τις 580,4 μονάδες βάσης ενδοσυνεδριακά και επέστρεψε στα επίπεδα που ήταν στις 14 Ιουνίου του 2010. Επίσης, η απόδοση των ίδιων τίτλων μειώθηκε ακόμα και στο 7,76%, γυρνώντας στο επίπεδο που ήταν στις 28 Μαΐου 2010.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική αγορά ομολόγων βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες περιόδους της των τελευταίων 4 ετών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές έδειξαν έντονο ενδιαφέρον και για τα έντοκα γραμμάτια που δημοπράτησε την Τρίτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αρκετοί ξένοι οίκοι έσπευσαν να αγοράσουν μέρος των εντόκων γραμματίων και ήταν η δεύτερη φορά που κάτι τέτοιο συνέβη το τελευταίο δίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή