Επιστροφή στις αγορές με τη διάθεση 5ετών ομολόγων το β΄ εξάμηνο

Επιστροφή στις αγορές με τη διάθεση 5ετών ομολόγων το β΄ εξάμηνο

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιστρέψει η χώρα στις αγορές εντός του 2014 για να δανειστεί μέρος των αναγκών της, καθώς και να αποφύγει ένα νέο -τρίτο κατά σειρά– Μνημόνιο, εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του προς δημοσιογράφους ξένων μέσων ενημέρωσης.

Χρηματοδοτικό κενό

Η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στο σχέδιό της για έξοδο στις αγορές εντός του έτους (πιθανότατα στο δεύτερο εξάμηνο, αν και δεν έχει αποκλειστεί ακόμα και το ενδεχόμενο να συμβεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους), παρά το γεγονός ότι ειδικά η Γερμανία έχει εκδηλώσει την αντίθεσή της ως προς το ενδεχόμενο αυτό. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Στουρνάρας ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα μπορούσε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος για τα έτη 2014-2015, συμπεριέλαβε στις λύσεις και τον δανεισμό μικρών ποσών από τις διεθνείς αγορές. Αρχικά προσδιόρισε το κενό αυτό στα 11 δισ. ευρώ και εκτίμησε ότι μπορεί να καλυφθεί και χωρίς να υπάρξει νέο δάνειο.

«Υπάρχουν πολλά σενάρια» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και ταυτόχρονα έθεσε ως προϋπόθεση για την κάλυψη του κενού την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής (stress tests) των ελληνικών τραπεζών. Στις εναλλακτικές, ο υπουργός ανέφερε τα ομόλογα του «πυλώνα 1». Δηλαδή, τα γνωστά ως ομόλογα Αλογοσκούφη που έλαβαν το 2009 οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της στήριξής τους και λήγουν φέτος. Για τα ομόλογα αυτά υπάρχει σχέδιο ανακύκλωσής τους αντί αποπληρωμής τους. Κάτι που εάν προχωρήσει θα καλύψει από το χρηματοδοτικό κενό ποσό που ανέρχεται στα 4,4 δισ. ευρώ.

«Ωστόσο, εμείς είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να έχουμε περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές το 2014, αρκεί βεβαίως να συνεχίσουν τα καλά αποτελέσματα και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουν τα καλά αποτελέσματα» πρόσθεσε ο υπουργός, αναδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας της Ελλάδας να επανέλθει στις αγορές. Μάλιστα, ο υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι η πρώτη απόπειρα επανόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές θα γίνει με μία νέα έκδοση 5ετών ομολόγων.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα να αποφανθούμε οριστικά και να δούμε πώς ακριβώς θα καλυφθεί αυτό το κενό», παραπέμποντας τη συζήτηση για μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τα ζητήματα του ελέγχου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλωστε, η Κομισιόν έχει τοποθετηθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2015, ενώ το ίδιο πράττει και ο γερμανικός Τύπος αντανακλώντας την άποψη της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Γερμανίας. Βέβαια, χθες, υπήρξε δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει σύντομα στις αγορές. Κάτι που αποδεικνύει ότι το εγχείρημα δεν είναι απλό και δεν εξαρτάται μόνο από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Πακέτο δανείων

Στο πλαίσιο της συζήτησης γύρω από τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και όλων των εναλλακτικών λύσεων που υπάρχουν, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν θα ήθελε ένα νέο πακέτο δανείων. «Ιδανικά θα θέλαμε να μην έχουμε νέα δάνεια από τους Ευρωπαίους εταίρους» υποστήριξε ο υπουργός, αλλά πρόσθεσε πως «αυτό είναι το ιδανικό σενάριο. Αλλά τελικά θα πρέπει να κάνουμε τη σύγκριση των εναλλακτικών λύσεων και θα λάβουμε μια απόφαση η οποία θα είναι προς το όφελος των Ελλήνων πολιτών. Θα είναι η καλύτερη δυνατή λύση».

Πέραν αυτών, ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να σχολιάσει και τις εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την τρόικα. Ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν καθυστερήσεις σε αυτή την αξιολόγηση», διότι είναι μια «πολύ δύσκολη αξιολόγηση που έχει πολλά λεπτά και ευαίσθητα θέματα κοινωνικής πτυχής και φύσης». Ανέφερε, δε, πως θα «θέλαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πριν από το επόμενο Eurogroup» και εκτίμησε ότι αυτό «θα συμβεί με την τρόικα στις προσεχείς εβδομάδες», επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν κάποια θέματα στα οποία διαφωνούμε και εμείς προτείνουμε κάποιους συμβιβασμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή