Δεν πληρώθηκαν τέλη κυκλοφορίας για 200.000 οχήματα

Δεν πληρώθηκαν τέλη κυκλοφορίας για 200.000 οχήματα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική είναι η «αποχή» των φορολογουμένων από τις υποχρεώσεις τους. Ο αριθμός των οχημάτων για τα οποία δεν καταβλήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας φέτος σε σχέση με πέρυσι ήταν υπερδιπλάσιος, ενώ την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εντόπισαν μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων ότι περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι –για την ακρίβεια, άνω των 1,6 εκατ. ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων– δεν πλήρωσαν το ΕΕΤΗΔΕ του 2012, δημιουργώντας τρύπα περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Πλέον οι μεν φορολογούμενοι που δεν κατέβαλαν το ΕΕΤΗΔΕ θα πρέπει να το αποπληρώσουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014 για να μην ξεκινήσει η διαδικασία της επιβολής προστίμων. Οι δε υπόχρεοι που δεν εξόφλησαν τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν να πληρώσουν το διπλάσιο ποσό μέσα στο έτος.

Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι από το σύνολο των 7,5 εκατ. ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων δεν εξοφλήθηκε το ΕΕΤΗΔΕ για 1.645.000 ακίνητα. Επίσης, σε ό,τι έχει να κάνει με τα τέλη κυκλοφορίας, σύμφωνα με πληροφορίες, για το 2014 δεν καταβλήθηκαν τα τέλη για περίπου 200.000 οχήματα, όταν το αντίστοιχο νούμερο για το 2013 ήταν 95.000.

Ειδικά για εκείνους που δεν κατέβαλαν το ΕΕΤΗΔΕ του 2012, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων απέστειλε ηλεκτρονικά ειδοποιήσεις σε κάθε έναν από τους ιδιοκτήτες προκειμένου να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους. Για όσους δεν σπεύσουν να αποπληρώσουν το «χαράτσι» εφάπαξ ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό, θα κινηθούν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις σε εισοδήματα και υπόλοιπα τραπεζικών καταθέσεων, κατασχέσεις σε ακίνητη και κινητή περιουσία κ.λπ.).

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε χθες ότι:

1. Ολοκληρώθηκε η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας 2014 και το ποσό ανήλθε στο 1,081 δισ. ευρώ για 5,370 εκατ. συναλλαγές.

2. Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση εκκρεμών χρεωστικών και μηδενικών ΦΑΠ ετών 2012 και 2013. Για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά η ημερομηνία πληρωμής 1ης δόσης είναι η 31η Ιανουαρίου 2014.

3. Ολοκληρώθηκε η 2η εκκαθάριση Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα (7.081 υπόχρεοι) έχουν αναρτηθεί στην επιλογή «Ειδοποιήσεις Πληρωμής ή Επιστροφής Φόρου» της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ.

Πέραν αυτών, οι φορολογούμενοι θα πρέπει από εδώ και στο εξής να αναζητούν στο taxisnet τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των φόρων τους και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr της ΓΓΠΣ. Κάθε φορολογούμενος θα μπορεί με τους κωδικούς του να ενημερώνεται για το εάν υπάρχει κάποια οφειλή που πρέπει να εξυπηρετήσει από την επιλογή «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση», επιλέγοντας στη συνέχεια «Ειδοποιήσεις Πληρωμής ή Επιστροφής Φόρου».

Παράλληλα, από εδώ και στο εξής θα είναι στη διάθεση των φορολογουμένων και έξι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Πρόκειται για:

1. Τη δήλωση απόδοσης προκαταβλητέου φόρου στις αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών.

2. Τη δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος εργολάβων.

3. Τη δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου από προμήθειες από δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κ.λπ.

4. Τη γενική και συγκεντρωτική εικόνα ρυθμίσεων.

5. Το ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ (νέο φόρο ακινήτων).

6. Τα συμφωνητικά μίσθωσης και το αποδεικτικό υποβολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή