ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή στις αγορές με 5ετή ομόλογα

Η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στο σχέδιό της για έξοδο στις αγορές εντός του έτους, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν και ειδικά η Γερμανία έχει εκδηλώσει την αντίθεσή της ως προς το ενδεχόμενο αυτό. «Είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να έχουμε περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές το 2014» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι η Αθήνα δεν θέλει ένα νέο πακέτο στήριξης από τους εταίρους. Μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους σημείωσε ότι μέρος του χρηματοδοτικού κενού για τα έτη 2014-2015, που υπολογίζει στα 11 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να καλυφθεί με δανεισμό μικρών ποσών από τις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, ο υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι η πρώτη απόπειρα επανόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές θα γίνει με μία νέα έκδοση 5ετών ομολόγων.

Την ίδια ώρα η Ευρωζώνη εξετάζει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που ανέρχεται στα 82 δισ. ευρώ ή στο ένα τέταρτο του συνολικού χρέους (περίπου στο 25%).

Οπως διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας ενδεχόμενη νέα βοήθεια από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή μείωσης των επιτοκίων ή παράτασης της περιόδου αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους.