ΔΝΤ: Ανοιχτή η ημερομηνία επιστροφής

ΔΝΤ: Ανοιχτή η ημερομηνία επιστροφής

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύωρες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό Γ. Στουρνάρα, ενόψει της επανόδου της τρόικας. Εκτός από τις εσωτερικές συσκέψεις (με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου), ο κ. Στουρνάρας είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση.

Τα βασικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις (αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα) είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 (ύψους 1,2 δισ. ευρώ) και του 2015 (η ελληνική πλευρά το υπολογίζει σε περίπου 1 δισ. ευρώ), καθώς και η σταδιακή μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Πάντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έδωσε κάποια ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα παρά τις πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο ότι οι εκπρόσωποί της θα επιστρέψουν στις 15 Ιανουαρίου. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ δήλωσε χθες στην Ουάσιγκτον ότι η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει σύντομα, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν έχει ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία».

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του νέου έτους, για μία ακόμη φορά οι περισσότερες ερωτήσεις ήταν για την Ελλάδα, με τους Ελληνες αλλά και τους ξένους δημοσιογράφους να ρωτούν για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος χωρίς να λαμβάνουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Ερωτώμενος αν οι δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού περί εξόδου από το Μνημόνιο και επιστροφής του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα το 2014 είναι συμβατές με την εκτίμηση του ΔΝΤ για την κατάσταση, ο εκπρόσωπος Τύπου παρέπεμψε στην τελευταία συνέντευξη του Πόουλ Τόμσεν στην «Κ», όπου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα τήρησε αποστάσεις από τη φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης να βγει στις αγορές εντός του έτους. Μία ημέρα μετά την επιτυχή έξοδο της Ιρλανδίας στις αγορές, πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Μάρεϊ επανέλαβε και χθες ότι «υπάρχουν πολλές προκλήσεις» στην περίπτωση της Ελλάδας.

Μία από αυτές είναι πότε θα δώσει το ΔΝΤ τη δόση στην Ελλάδα, και μία δημοσιογράφος του Bloomberg ρώτησε αν η καθυστέρηση σημαίνει ότι πλέον το Ταμείο έχει διαφορετικά κριτήρια από τους Ευρωπαίους, ή αν υπάρχουν δύο διαφορετικές φωνές εντός της τρόικας. Ο κ. Μάρεϊ απάντησε ότι είναι «ζήτημα χρονικής συγκυρίας» και «χάσματος» στον συντονισμό. «Δεν βλέπω κάτι στην παρούσα κατάσταση ώστε να εξάγω ένα τέτοιο συμπέρασμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Βρισκόμαστε στο μέσον μιας φυσιολογικής διαδικασίας, είναι περίπλοκη αλλά δεν θα εξήγαγα συμπεράσματα» δήλωσε ο κ. Μάρεϊ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή