ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν οι ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα το α΄ εξάμηνο του 2013

Υστερεί η Ελλάδα στην ευρυζωνικότητα, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, αυξάνεται γρήγορα. Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο οργανισμός και αναφέρονται το τέλος Ιουνίου 2013, η Ελλάδα παραμένει στην 24η θέση (σε σύνολο 34 χωρών) με βάση τον δείκτη διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων, αλλά στο α΄ εξάμηνο του 2013 πέτυχε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης στη διείσδυση μεταξύ των χωρών-μελών της ζώνης του ΟΟΣΑ, πίσω από την Ελβετία. Τα παραπάνω δεδομένα αναφέρονται στις σταθερές ευρυζωνικές, αλλά λίγο διαφοροποιούνται και για τις ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω κινητού. Εκεί η χώρα κατατάσσεται στην 25η θέση μεταξύ των 34 χωρών-μελών της ζώνης.

Και στις δύο κατηγορίες ευρυζωνικών συνδέσεων η χώρα βρίσκεται κάτω του μέσου όρου που καταγράφεται στον ΟΟΣΑ. Ειδικότερα ο δείκτης διείσδυσης των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων (fixed briadband connections) ανέρχεται στο τέλος του περασμένου Ιουνίου στο 24,7% του πληθυσμού και των κινητών ευρυζωνικών συνδέσεων (mobile broadband connections) στο 46,1% επί των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας. Οι μέσοι όροι για το σύνολο των χωρών της ζώνης του ΟΟΣΑ διαμορφώνονται σε 26,7% και 68,4% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η μάχη της ευρυζωνικότητας πλέον δίδεται στο πεδίο της κινητής τηλεφωνίας. Εκεί σημειώνεται η μεγαλύτερη ανάπτυξη, ενώ αριθμός των συνδέσεων είναι πολλαπλάσιος των συνδέσεων σταθερής.