Φθίνουσα πορεία και το 2014 η αγορά τηλεπικοινωνιών, μονόδρομος οι εξαγορές και συγχωνεύσεις

Φθίνουσα πορεία και το 2014 η αγορά τηλεπικοινωνιών, μονόδρομος οι εξαγορές και συγχωνεύσεις

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω συρρίκνωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών προβλέπουν οι ειδικοί για το 2014. Αν και ο ρυθμός υποχώρησης για εφέτος θα είναι μικρότερος σε σχέση με εκείνο που καταγράφηκε πέρυσι, εν τούτοις για τις επιχειρήσεις του κλάδου θα είναι ο έκτος κατά σειρά χρόνος συνεχούς υποχώρησης των εσόδων τους.

Η τάση αυτή αναπόφευκτα φέρνει εξαγορές και συγχωνεύσεις, όπως καταδεικνύει και η υπόθεση της Forthnet. Η τελευταία, από το περασμένο καλοκαίρι βρίσκεται στο στόχαστρο της Wind Hellas, ενώ πρόσφατα θέση στο μετοχικό της κεφάλαιο φαίνεται να διεκδικεί και η Vodafone. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο διαγκωνισμός αυτός θα συνεχιστεί, καθώς η Forthnet, παρόλο που είναι υπερδανεισμένη, εν τούτοις διαθέτει ένα μεγάλο πελατολόγιο. Επιπλέον θεωρείται ένας παίκτης με μέγεθος που θα μπορούσε να προκαλέσει τη διαφορά, μεταξύ Wind Hellas και Vodafone. Η πρώτη από τις δύο, αν αποκτήσει την εταιρεία, καθίσταται αυτομάτως ο νο 2 παίκτης των τηλεπικοινωνιών πίσω από τον ΟΤΕ.

Εξάλλου δεν μένουν και πολλοί παίκτες στις τηλεπικοινωνίες που θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν εν δυνάμει στόχο εξαγοράς των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Πέρα από τη Forthnet, στο στόχαστρο μπαίνει και η Cyta Hellas, καθώς αναμένεται η αποκρατικοποίησή της μητρικής εταιρείας στην Κύπρο. Σαν συνέπεια ένα από από τα πρώτα περιουσιακά στοιχεία που θα πωληθούν θα είναι η θυγατρική της στην Ελλάδα. Τέλος η Hellas online θεωρείται ότι ήδη βρίσκεται στο «στρατόπεδο» της Vodafone, και για τους ανθρώπους της αγοράς, είναι θέμα χρόνου η συγχώνευση των δύο επιχειρήσεων. Στην εταιρεία η Vodafone κατέχει το 18,5%.

Για το 2013, οι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι η αγορά τηλεπικοινωνιών υποχώρησε περισσότερο από 10%. Μόνον για την κινητή τηλεφωνία, ο ρυθμός υποχώρησης των εσόδων της αγοράς εκτιμάται στο 15% έως 18%. Εφόσον αυτό αποδειχθεί αληθές, η αγορά κινητής τηλεφωνίας θα συρρικνωθεί στα 2,0 έως 2,1 δισ. ευρώ, από περίπου 4,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2008, τη χρονιά που οι πωλήσεις έπιασαν το ιστορικό υψηλό. Για φέτος, τα στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ο ρυθμός υποχώρησης των εσόδων στις τηλεπικοινωνίες, θα είναι μικρότερος από πέρυσι και πλέον το ζητούμενο είναι αν το μονοψήφιο ποσοστό υποχώρησης θα είναι υψηλό ή χαμηλό.

Προς την κατεύθυνση αυτή, δύο θα είναι τα βασικά στοιχεία που θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς. Η διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών και οι συνδρομητικές υπηρεσίες τηλεόρασης. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο ΟΤΕ ήδη αναπτύσσει πυρετωδώς το δίκτυο VDSL, προκειμένου να τονώσει τη ζήτηση και ν’ αυξήσει τα έσοδα, ενώ οι εταιρείες κινητής προωθούν έντονα τις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις. Από την άλλη πλευρά, οι πάροχοι επενδύουν και στο περιεχόμενο και ειδικά στο τηλεοπτικό. Συγκεκριμένα προωθούν την παροχή συνδρομητικών τηλεοπτικών προγραμμάτων, προκειμένου ν’ αντισταθμίσουν τις απώλειες που σημειώνονται στις παραδοσιακές τηλεφωνικές γραμμές και τις συνδέσεις ADSL. Παρά όμως τη διεύρυνση του προϊοντικού τους χαρτοφυλακίου, τα έσοδα αυτά δεν μπορούν να αναπληρώσουν τη σημαντική μείωση των εσόδων που εμφανίζεται στις παραδοσιακές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (π.χ. τηλεφωνία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή