Φορολογικό πιστοποιητικό από ορκωτούς αντί για τακτικό έλεγχο από την εφορία

Φορολογικό πιστοποιητικό από ορκωτούς αντί για τακτικό έλεγχο από την εφορία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να πάρουν φορολογικό πιστοποιητικό από ορκωτούς ελεγκτές και για ανέλεγκτες παρελθούσες χρήσεις, αποφεύγοντας οριστικά τον τακτικό έλεγχο από την εφορία, σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος του υπουργείου είναι να εισπράξει άμεσα έσοδα, που υπολογίζει σε 150 εκατ. ευρώ. Το μέτρο είναι ένα από αυτά που προτείνει η ελληνική πλευρά στην τρόικα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Συγκεκριμένα, το μέτρο θα αφορά τις περίπου 4.500 μεγάλες επιχειρήσεις (Α.Ε. και ΕΠΕ) με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ, ενεργητικό άνω των 2,5 εκατ. ευρώ και προσωπικό άνω των 50 ατόμων, οι οποίες παίρνουν πιστοποιητικό για τη φορολογική τους συμμόρφωση από ορκωτούς ελεγκτές.

Το φορολογικό πιστοποιητικό είναι ουσιαστικά μια έκθεση που συντάσσει ορκωτός ελεγκτής και στην οποία καταγράφει –εάν υπάρχουν– φορολογικές παραβάσεις.

Στη συνέχεια, το πιστοποιητικό υποβάλλεται στο υπουργείο Οικονομικών. Στην περίπτωση που είναι καθαρό, ουσιαστικά η εταιρεία δεν έχει την αβεβαιότητα πρόσθετων ελέγχων από την εφορία για τη συγκεκριμένη χρήση. Από τον νόμο προβλέπεται δειγματοληπτικός έλεγχος του 9% των υποθέσεων.

Εάν, από την άλλη, υπάρχουν ευρήματα, τότε κατά τεκμήριο οι επιχειρήσεις αναθεωρούν τους ισολογισμούς τους και πληρώνουν τα επιπλέον ποσά που τους καταλογίζονται.

Αυτή η διαδικασία είναι υποχρεωτική από τη χρήση του 2011 και μετά και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έχει αποδώσει σημαντικά έσοδα. Ετσι, σκέφτονται να επεκτείνουν το μέτρο… στο παρελθόν, δίνοντας τη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να πάρουν φορολογικό πιστοποιητικό και να αποφύγουν τον τακτικό έλεγχο (εκτός εάν τύχει να είναι στο δείγμα).

Ο έλεγχος από ορκωτό ελεγκτή και η έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού για παρελθούσες ανέλεγκτες χρήσεις θα είναι εθελοντικός, δηλαδή δεν θα επιβληθούν πρόστιμα στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να υποβληθούν σε τακτικό έλεγχο από την εφορία. Σημειώνεται ότι από το 2011 και μετά, που κατέστη υποχρεωτικό το φορολογικό πιστοποιητικό, η μη έκδοσή του τιμωρείται με πρόστιμα από 10.000 έως 100.000 ευρώ.

Με βάση τα αποτελέσματα που είχαν τα φορολογικά πιστοποιητικά, στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι το 2014 θα έχουν έσοδα της τάξης των 150 εκατ. ευρώ από το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων. Ωστόσο, θα πρέπει να πείσουν την τρόικα να το δεχθεί, αλλά και να το προσμετρήσει στα μέτρα. Κατά την προηγούμενη αξιολόγηση, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν εμφανίστηκε αρνητικός στην υιοθέτηση του μέτρου, υποστηρίζοντας ότι ο έλεγχος των παρελθουσών χρήσεων είναι δουλειά της φορολογικής διοίκησης και όχι των ορκωτών ελεγκτών, καθώς θα σημάνει ένα πρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι η τρόικα πιέζει το φορολογικό πιστοποιητικό να εκδίδεται μαζί με τον έλεγχο των λογιστικών καταστάσεων, ώστε να μην πληρώνουν δύο φορές οι επιχειρήσεις τους ορκωτούς ελεγκτές. Κάτι τέτοιο εξετάζεται να γίνει από το 2015. Επιπλέον, όλες οι συνιστώσες της τρόικας συμφωνούν ότι το μέτρο δεν είναι μόνιμου χαρακτήρα. Η τρόικα επιμένει ότι τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται από τις αλλαγές στον φόρο ακινήτων και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα πρέπει να είναι μόνιμα. Το υπουργείο Οικονομικών απαντάει ότι έτσι κι αλλιώς δεν έχει το προσωπικό που απαιτείται για να ελέγξει το σύνολο των ανέλεγκτων υποθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή