Κάλυψη Στουρνάρα στην κ. Σακελλαρίου

Κάλυψη Στουρνάρα στην κ. Σακελλαρίου

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρη κάλυψη στη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασία Σακελλαρίου, που περιλαμβάνεται μεταξύ των προσώπων στα οποία έχει ασκηθεί δίωξη για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.), παρείχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό τον οποίο ενημέρωσε ενόψει της έλευσης της τρόικας τις επόμενες μέρες, δήλωσε: «Εχω πλήρη εμπιστοσύνη και σεβασμό στη Δικαιοσύνη, αλλά έχω επίσης και πλήρη εμπιστοσύνη στην κ. Σακελλαρίου, στο ήθος της, στην επαγγελματική της κατάρτιση και κυρίως στη δουλειά που κάνει μέχρι τώρα». Λίγη ώρα μετά, σε ανακοίνωση του ΤΧΣ τονιζόταν: «Το ΤΧΣ και η κ. Σακελλαρίου συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Σύμφωνα με το ΤΧΣ, η κ. Σακελλαρίου διατέλεσε μέλος της επιτροπής χρηματοδοτήσεων του Τ.Τ. το 2012. «Η επιτροπή αυτή χειρίστηκε την αναδιάρθρωση δύο δανείων του ομίλου DEMCO τα οποία είχαν χορηγηθεί προγενέστερα και αποτελούν αντικείμενο της ποινικής διαδικασίας που εξελίσσεται. Ο έλεγχος επεκτάθηκε και στις μετέπειτα αναδιαρθρώσεις, που εγκρίθηκαν από τις επιτροπές στις οποίες συμμετείχε η κ. Σακελλαρίου. Οι επιτροπές προέβησαν σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική».

Τραπεζικές πηγές κρίνουν ως εξαιρετικά αυστηρή τη δίωξη της κ. Σακελλαρίου, όπως και ορισμένων άλλων τραπεζικών στελεχών, υπογραμμίζοντας ότι η κατηγορία αφορά τη συμμετοχή της σε επιτροπή που ενέκρινε την αναχρηματοδότηση δανείου που είχε χορηγηθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Οπως σημειώνουν, αν εξεταστούν με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια οι αναχρηματοδοτήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2012 – έτος μεγάλης αβεβαιότητας και ύφεσης, τότε οι περισσότερες δεν θα έπρεπε να εγκριθούν. Αλλες πλευρές επισημαίνουν ότι η άσκηση δίωξης είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το πώς η κ. Σακελλαρίου θα ασκεί τα καθήκοντά της και θα αποφασίζει για εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο. Το επόμενο διάστημα αναμένονται τα αποτελέσματα του stress test, η νέα νομοθεσία για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών αλλά και η αύξηση κεφαλαίου της Εurobank.

Πάντως φαίνεται ότι αρκετές από τις διώξεις έχουν γίνει για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους, καθώς μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται διευθυντές καταστημάτων οι οποίοι δεν είχαν ουσιαστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, αλλά και γραμματέας η οποία τηρούσε τα πρακτικά του Δ.Σ.

Αμηχανία τραπεζών

Η αμφισβήτηση της διοίκησης του ΤΧΣ είναι μόνο μία από τις σοβαρές παράπλευρες απώλειες που προκαλεί το σκάνδαλο του Τ.Τ. Το κατηγορητήριο προκάλεσε αμηχανία στις εμπορικές τράπεζες καθώς δεν περιορίστηκε σε δάνεια που χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις ή την τήρηση άλλων πιστοδοτικών κριτηρίων, αλλά περιλαμβάνει και αναχρηματοδοτήσεις δανείων που είχαν δοθεί παλαιότερα. Με την οικονομία να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση τα προηγούμενα χρόνια, τονίζουν, αν δεν υπήρχε κάποια ευελιξία στο ζήτημα των αναχρηματοδοτήσεων, τότε θα είχαν οδηγηθεί σε επιχειρηματικό θάνατο πολλές εκατοντάδες επιχειρήσεων. Τραπεζικά στελέχη εκφράζουν την ανησυχία ότι η υπόθεση του Τ.Τ. μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, καθώς οι σχετικές επιτροπές και τα στελέχη των τραπεζών που είναι επιφορτισμένα με την αναδιάρθρωση δανείων που εμφανίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης θα είναι απρόθυμα να αναλάβουν τις σχετικές ευθύνες.

Εντονος προβληματισμός διατυπώνεται και για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Στόχος της κυβέρνησης και των Αρχών ήταν η αύξηση να καλυφθεί από ιδιώτες (ώστε να μη χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ΤΧΣ) και να πραγματοποιηθεί με όρους αγοράς. Ωστόσο για να γίνει αυτό, θα πρέπει το ΤΧΣ να μη συμμετάσχει στη διαδικασία (κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθεί η συμμετοχή του στη Eurobank) και παράλληλα να γίνει αποδεκτή μια τιμή αγοράς η οποία θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη της τιμής με την οποία πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης το περασμένο καλοκαίρι. Το ερώτημα που τίθεται είναι: μετά την υπόθεση του Τ.Τ., ποιος αρμόδιος θα δεχθεί μια τιμή αγοράς, κινδυνεύοντας λίγους μήνες μετά να βρεθεί κατηγορούμενος για απιστία;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή